Norrviddens tidigare styrelseordförande, Helené Olausson

Tjänstebostaden ett påhitt

Uppdaterad
Publicerad

Rättegången i Norrviddenhärvan har kommit att handla om två företagsledares trovärdighet. Idag slöt Norrviddens tidigare styrelseordförande upp bakom Maths O Sundqvist och uppgiften att det aldrig gavs något löfte om tjänstebostad.

Det löftet har varit centralt i Peter Anderssons försvar under rättegången. Han har hävdat att Matsh O Sundqvist lovat honom en tjänstebostad och att det löftet förklarar bluffakturorna och miljoninvesteringen i hans privata villa.

Efterhandskonstruktion

Men Maths O Sundqvist som förnekar detta avled i en olycka för ett år sedan och har inte kunnat höras under rättegången. Idag fick emellertid  Maths O Sundqvist postumt stöd av tidigare styrelseordföranden i Norrvidden.

Norrvidden

– Uppgifterna om en tjänstebostad är en efterhandskonstruktion. Någon tjänstebostad var aldrig aktuell, säger hon till Mittnytt.

På onsdagen gick rättegången om de falska fakturorna i Norrvidden  in på sin andra dag.

Redan har härvan fått stora konsekvenser för de inblandade. Byggföretagaren som skrev de falska fakturorna förlorade sin viktigaste kund och Peter Anderssons fallskärm frös inne. När de ekonomiska oegentligheterna kring renoveringen av hans bostad kom i dagen beslutade Norrvidden att hålla inne hans avgångsvederlag på 8,7 miljoner.

Hans förklaring till märkligheterna i bolaget är att det fanns ett löfte från Norrvidden att han skulle få tjänstebostad vilket är hans förklaring till renoveringen av villan och de märkliga falska fakturorna.

Åklagaren skeptisk

När andra rättegångsdagen inleddes på morgonen startade åklagaren med att ställa några kompletterande frågor till målets huvudperson, Norrviddens tidigare vd Peter Andersson. Åklagaren ville ha utrett sanningshalten i det som kommit att bli rättegångens överraskande inslag; att det skulle finnas ett löfte om tjänstebostad från Norrviddens ägare vid den tidpunkten. Den jämtländske fastighetsmagnaten Maths O Sundqvist.

Enligt Peter Andersson fanns det ett löfte att hans privata villa skulle omvandlas till tjänstebostad. Det var förklaringen till den omfattande renoveringen av villan på Norrviddens bekostnad.

Åklagaren Göran Kvist är tydligt skeptisk till förklaringen.

Han ställde en direkt fråga till Peter Andersson:

– Är det riktigt att du aldrig nämnt ordet tjänstebostad tidigare? Inte i tio förhör och inte i den skriftliga redogörelse som du skrev och skickade till polisutredningen från häktet?

Peter Andersson: – Det är riktigt. Men frågan har aldrig varit uppe. Vi har inte diskuterat några detaljer i mitt anställningsavtal. Jag har betraktat uppgörelsen med Maths O Sundqvist som ett personligt lån, förklarade han.

Peter Andersson berättade att den skulden fortfarande inte betalats och att den uppgår till 1,5 miljoner.

Förhör läses upp

Efter ett kort förhör med en projektledare i Norrvidden begärde åklagaren Göran Kvist att få läsa upp ett förhör som finns i polisutredningen. Det är förhöret med Maths O Sundqvist som genomfördes några månader innan han omkom i en tragisk olycka.

Eftersom Maths O Sundqvist inte kan medverka under rättegången är förhöret det enda sätt som en av rättegångens huvudpersoner kan göras hörd. Maths O Sundqvist påstås av försvaret ha gett klartecken till de transaktioner som målet handlar om.

Det framgår inte av det förhör med honom som hölls på ett hotell i Östersund den 1 maj 2012.

Tvärtom förnekar han kategoriskt i förhöret att det varit tal om någon tjänstebostad. Enligt Sundqvist hade Peter Andersson anställningsvillkor i Norrvidden som var i överkant generösa. Om de skulle justeras i någon riktning var det nedåt, inte uppåt sa Sundqvist i förhöret.

Försvarets vittnen

Två nya vittnen har kallats till dagens förhandlingar. De har kallats av försvaret, en av dessa återkallades senare under dagen.

Kvar på försvarssidan finns ett vittne som satt i Norrviddens styrelse under Maths O Sundqvist tid och som ska berätta om det finansiella kaoset i bolaget. Försvaret räknar med att det ska ge stöd deras förklaring till de falska fakturorna, att det syftade till att värna bolagets kassa under en turbulent tid.

Hotfull situation

Ett viktigt förhör under dagen är förhöret med den som hade attesträtt och skrev på de falska fakturorna. Hans Axelsson jobbade i Norrviddens koncernledning.

Han förklarade att han hade stort förtroende för Peter Andersson men att det fanns frågetecken kring vissa fakturor under perioden 2007 – 2011.

Han tog särskilt upp en händelse vid årsskiftet 2011. Peter Andersson hade fått besked att han inte skulle få jobba kvar som vd när Norrvidden togs över av Diös.

– Peter Andersson kommer in på mitt rum och frågar varför jag inte attesterat en specifik faktura, berättade Axelsson.

Fakturan rörde fastigheten Merkurius i Sundsvall och är en av de fyra ifrågasatta fakturorna i åtalet.

– Han var irriterad och jag uppfattade situationen som närmast hotfull. Jag bestämde då att förattestera fakturan trots att det fanns frågor men beslutade att reda ut detaljerna i efterhand.

Tog kontakt med Diös

När Diös tagit över ägandet tog Axelsson kontakt med de nya ägarna som satte igång en intern utredning. Och det var den utredningen som ledde fram till det som nu utspelar sig i Sundsvalls tinsgrätt.

Peter Andersson skulle enligt sitt anställningsavtal få ut 8,7 miljoner i fallskärm när han lämnade Norrvidden. Under rättegången idag på onsdagen ville Peter Anderssons advokat veta vad som hände med dom pengarna.

– Dom fick jag aldrig. Norrviddens nya ägare, Diös valde att säga upp avtalet, förklarade Peter Andersson.

Efter lunch gick rättegången vidare med två specifika fakturor som rör misstankarna om egentligheter i Norrvidden. Det rör sig om en privat restaurangnota från restaurangen Invito i Sundsvall och en faktura på 80 liftkort i Vemdalen. Det var dagskort som Peter Andersson enligt åklagaren tagit ut för egen del.

Restaurangnota

Restaurangnotan har blivit omskriven. Peter Andersson och en god vän åt och drack på restaurang Invito i Sundsvall för 6 000 kronor, men på gästlistan fanns diverse personer från Skanska och Länsförsäkringar uppskrivna. Ingen av dessa var där men notan bokfördes som representation med stöd av den påhittade gästlistan.

Per Myrström som skötte fakturafrågor i Norrvidden förklarade att restaurangnotan mycket riktigt bokförts som representation hos Norrvidden och liftkorten som ”konsultkostnader”.

Maths O:s högra hand

Helené Olausson tog därefter plats i vittnesbåset. Hon är ett nyckelvittne eftersom arbetade som styrelseordförande i Norrvidden när bolaget ägdes av Maths O Sundqvist. Hon var under flera år Maths O Sundqvists högra hand.

– Var verkställande person som ordförande i Norrvidden under den aktuella perioden. Peter hade en välavlönad tjänst.

Åklagaren: Hade han tjänstebostad?

– Nej. Ingen i bolaget hade det. Maths var inte generös med den typen av förmåner.

”..närmast chockad”

Hon berättar om ett möte mellan Peter Andersson och Maths O Sundqvist i Sundsvall våren 2012, när de misstänkta oegentligheterna i Norrvidden hade börjat bli kända. Efter mötet beskriver hon Maths O Sundqvist som närmast chockad.

– Han hade fått information om avsättningar i bolaget som han inte kände till tidigare. Maths tyckte att Peter Anderssons villkor var generösa redan innan.

Carnegie bank

Förhöret blev kort, Helené Olausson fick lämna lokalen när hon plötsligt kallades tillbaka. Försvaret hävdade att hon själv haft tjänstebostad i Östersund när hon bodde i en fastighet som tillhörde och renoverades av Maths O Sundqvists bolag Skrindan.

– Det är riktigt men jag betalade hyra. Jag uppfattade det inte som en tjänstebostad. Det var inte heller så det var tänkt.

Nästa person i vittnesbåset var ytterligare en höjdare i näringslivet, Arne Berggren, styrelseordförande i Norrvidden efter att Maths O Sundqvist gått i konkurs. Arne Berggren var tllsatt som ordförande av Carnegie bank under en kort period. Ett kvartal, enligt egna uppgifter.

Anställningsavtal

Åklagaren: Diskuterade ni Peter Anderssons anställningsavtal?

– Njaa, lite svårt att komma ihåg. Jag skulle tro att han hade ett normalt vd-avtal och jag gick sannolikt igenom avtalet. Kom ihåg att Skrindankoncernen var på obestånd och Norrvidden ingick i koncernen. Det var mycket som pågick.

Åklagaren: Har Peter Andersson vid något tillfälle sagt något om en personlig skuld till Norrvidden?

– Allt hade inte skötts helt professionellt i Skrindan och vi försökte genomlysa det mesta med hjälp av revisorer, men det förekom sånt lite överallt i koncernen. Men jag kommer inte ihåg. Det är fem år sedan.

”Mycket nytt”

Åklagaren: Det var väldigt vad du har många nya uppgifter och mycket kommer du inte ihåg längre. Jag läser upp ditt polisförhör som finns i utredningen så får vi se om du kommer ihåg bättre? I det skriftliga polisförhöret säger Arne Berggren att han skulle ha kommit ihåg ett personligt lån om det tagits upp av Peter Andersson.

Efter högläsningen svarar Arne Berggren:

– Det är väl ingen skillnad med det du läst upp och vad jag faktiskt sa nyss!

Åklagaren: Ok, bra att få det utrett.

Villa i Östersund

Försvaret: Kontentan av det du säger är att du inte kommer ihåg? Kommer du ihåg renoveringen av en fastighet i Östersund som disponerades av Helené Olausson?

– Jo, visst. Den utreddes i detalj, det fanns mycket sånt i Skrindan.

Trovärdighet

Målet i Sundsvalls tingsrätt handlar i första hand om falska fakturor och en villarenovering, men det har också kommit att handla om två företagsledares trovärdighet. På ena sidan Peter Andersson som säger sig ha fått ett löfte om en tjänstebostad och på den andra sidan Maths O Sundqvist som i tidigare polisförhör förnekat detta. Maths O Sundqvist är död och kommer inte att kunna framföra sin syn i domstolen men hans tidigare högra hand, Helené Olausson blir upprörd när frågan kommer på tal:

– Alltihop framstår som en uppdiktad historia i efterhand och jag tror ingen i grund och botten ifrågasätter Maths O Sundqvist i detta, säger hon till Mittnytt.

Rättegången avslutas på torsdagen med ytterligare vittnesförhör och slutpläderingar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrvidden

Mer i ämnet