Foto: siren, TT

Många skadas av fyrverkerier

Uppdaterad
Publicerad

I Sverige har hundratals människor skadats av fyrverkerier de senaste femton åren, visar statistiken. I Västernorrland var det allra värst i början av 2000-talet.

Reglerna kring smällare och fyrverkerier har stramats åt under åren. Skälet är att det är farliga pjäser man hanterar på och omkring nyårsafton.

Nyhetsbyrån Siren har tagit fram statistik som visar hur många människor som lagts in på sjukhus, alltså skadats relativt allvarligt, på grund av skador av fyrverkerier och smällare.

– Om alla människor följde de instruktioner som finns på ojäserna och höll sig nyktra, då skulle vi se väldigt få olyckor, sägr Rolf Weinander, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

Män, barn och unga

Skadestatistiken peakade i Västernorrland åren 2003-2005. Under de tre åren skadades totalt elva personer så allvarligt att de måste få sjukhusvård.

Män är överrepresenterade i statistiken och pojkar i åldern 13-18 år är en högriskgrupp enligt MSB.

Omfattande utbildning

Rolf Weinander tror att de regler för fyrverkerier som införs i juni 2019 då det kommer att krävas tillstånd och utbildning för att får använda raketer med pinne.

– Vi tror att om ett år kommer utbudet av raketer inte att vara så stort hos handlarna, eftersom det inte kommer att vara så många som får köpa dem. Utbildningen som krävs är en ganska omfattande kurs och knappast något som den vanliga Svensson kostar på sig, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.