Verksamhetschefen Harriet Hultin har ansvar för kommunens LSS-boenden. Hon menar att beteendet på boendet har varit oacceptabelt Foto: Pierre Ragnehag

Mångåriga missförhållanden på kommunalt boende

Uppdaterad
Publicerad

Under flera år utsattes boende på ett grupphem för kränkande behandling av personalen. Trots återkommande larm genom åren gjordes inget åt missförhållandena på LSS-boendet i Sundsvall.

Förhållandena rör ett LSS-boende i Sundsvall, ett av cirka 50 i kommuen.

Under en rad av år har det förekommit missförhållanden på boendet som ansvariga chefer inte klarat att gå till botten med, missförhållanden som verksamhetschefen Harriet Hultin idag beskriver som ”oacceptabla”.

Signaler har alltså kommit tidigare, men inte förrän i höstas gjordes en genomgripande utredning av situationen på boendet, en utredning som i många stycken pekar på förhållanden som är närmast häpnadsväckande.

”Slutet och starkt hierarkiskt”

Personalkollektivet beskrivs i utredningen som slutet och starkt hierarkiskt.  De har arbetat sex personer arbetar på boendet, och flera av dem har jobbat tillsammans under lång tid.  Kärnan i gruppen beskrivs som hårt sammansvetsad.

De boende har, återkommande, behandlats kränkande, stölder har förekommit och skötsel av hygien varit bristfällig.

Bland mycket annat.

Återkommande kränkningar

Personal som tagits in som vikarier har uppgett att de ”fått ont i magen” när det kommit underfund med hur arbetet bedrevs på boendet.  Några har försökt larma närmaste enhetschef, men utan att någon konkret förändring kommit till stånd.

Utredningen ger en bild av en arbetsplatskultur som vuxit fram under åren där det inom gruppen skapats egna regler och metoder för hur behandlingen av de boende ska skötas. 

Gruppen har arbetat med egna, ”fostrande”, metoder som ligger långt utanför de riktlinjer kommunen har för behandling och omhändertagande.

Man har struntat i kommunens regelverk och även brutit mot lagstiftningen som styr den här typen av omsorg.

Pågått i över ett decennium

Enligt socialtjänstens egen utredning kan missförhållandena ha pågått i ett decennium, eller möjligen ännu längre.

På det aktuella LSS-hemmet bor fem personer som av olika anledningar behöver särskilt stöd för att klara sin tillvaro.

Den äldste är i 70-årsåldern, den yngste strax under 30.  Det rör sig om tre män och två kvinnor.

Efter att socialtjänsten i Sundsvall till slut genomförde en utredning, ”..gällande missförhållanden eller påtaglig risk för missförhållanden, lex Sarah”gjordes även en anmälan till IVO, inspektionen för vård och omsorg.

Arbetsrättsliga åtgärder

Kommunen har satt in en rad åtgärder för att förbättra situationen på boendet och har även vidtagit arbetsrättsliga åtgärder mot enskilda i den tidigare personalgruppen.  Omfattningen och innehållet kring de arbetsrättsliga åtgärderna vill verksamhetschefen Harriet Hultin inte kommentera utan hänvisar till personalsekretessen.

I sin slutbedömning sa sig IVO inte kräva fler åtgärder än de kommunen redan satt in.

LSS-boenden

LSS är Lagen om stöd och service till människor med fysiska eller psykiska funktionsnedsättningar.  I ett LSS-boende erbjuds ett anpassad boende

som ska vara så likt ett vanligt boende som möjligt.  Personal ska finnas på plats för hjälpa de boende på olika sätt.

Det ska vara frivilligt att bo på ett LSS-boende och tanken är att det inte ska likna en institution utan fungera som den boendes privata hem.

LSS-boendet ska ge möjlighet till fritids- och kulturaktiviteter.

LSS-lagen infördes 1994 och följde på Ädelreformen ett par år tidigare där kommunerna tog över ett samlat ansvar från landstingen för långvarig vård, omsorg och service för äldre och personer med funktionsnedsättningar. 

I socialtjänstlagen infördes då en skyldighet för kommunerna att inrätta boendeformer för människor med behov av särskilt stöd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.