Anders Åberg på Mannaminne

Mannaminne i ekonomisk kris

Uppdaterad
Publicerad

Kramfors kommun och landstinget ger förskott till Mannaminne. Men en mer långsiktig lösning måste hittas, annars kommer inte Mannaminne att finnas kvar, enligt Kramfors kommunalråd.

Det är svårt att sätta en etikett på Mannaminne i Nordingrå. Konstnären Anders Åbergs skapelse är en slags stor konstinstallation, en folkbildande manifestation till folkhemmet och en gå-in-i-utställning. Ett välkänt turistmål, men med ekonomiska problem.

Nationell angelägenhet

2012 tog en stiftelse över Mannaminne, och ordförande Karin Skoglund berättar att de bidrag de får inte räcker till att hålla byggnader i skick, eller till att utveckla verksamheten på det sätt de vill.

Mannaminne

– Vi vill få upp Mannaminne till att bli en nationell angelägenhet, inte bara en fråga för länet och kommunen. Vi uppvaktar till exempel Statens kulturråd, Statens konstråd och kulturdepartementet.

Minskande bidrag

I flera år har Mannaminne fått bidrag från Landstinget och Kramfors kommun, men landstinget håller på att fasa ut sin del, som fram till 2015 var 1,9 miljoner om året. 2017 får Mannaminne 900 000, och nästa år 500 000.

Kramfors kommun har gett ett driftbidrag på 900 000 årligen.

Förskott räddar

Nu har både Kramfors kommun och landstinget beviljat ett förskott till stiftelsen på hälften av nästa års stöd, totalt 700 000 kronor.

– Det är egentligen inget ovanligt, säger Karin Skoglund, vi brukar få förskott för att få ihop det i slutet av året.

– Vi måste försöka hitta en mer långsiktig lösning, annars kommer Mannaminne inte att finnas kvar om några år, säger Jan Sahlén (S), kommunalråd i Kramfors.

Karin Skoglund tycker att kulturinstallationer som Mannaminne borde bedömas som tex ett naturreservat görs. Att experter ska avgöra om det är värt att bevara, och så kan nationella pengar hjälpa till att driva det.

Banbrytande utställning

Mannaminne har också i dagarna fått ett bidrag beviljat från Riksantikvarieämbetet. Det för att renovera en av utställningarna som finns i ett av husen. Det är utställningen ”Land du välsignade” som Anders Åberg var scenograf för på 70-talet, och som då turnerade runt i riket för att visa Sveriges väg från fattigt jordbrukssamhälle till industrialismen.

För 200 000 kronor ska de rusta upp utställningen, som enligt Skoglund var den första utställning som besökarna kunde gå in i. Ett banbrytande grepp som sedan många museum och utställningar tog efter.

– Det är bra att vi får en chans att belysa den delen av Mannaminne just nu, säger Skoglund. Den var en riksbeställning, och det visar på Mannaminnes betydelse för Sverige. Vi behöver en överlevnadsgaranti.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mannaminne

Mer i ämnet