Länsbor bunkrar upp livsmedelsvaror: ”Man tänker på allt som händer i världen”

Uppdaterad
Publicerad

Efter oroligheterna i Ukraina väljer allt fler länsbor att bunkra livsmedelsvaror. Johan Cedergren, stormarknadschef på Coop Stora i Birsta, har börjat märka av beteendet, men ser ännu ingen anledning till panik.

– Det är inte samma rusning denna gång som när coronapandemin startade. Det var fler varor som folk köpte då och andra varor än de som haft hög tryck denna gång, säger stormarknadschefen Johan Cedergren.

Andra varor – i mindre mängd

Idag är det livsmedelsvaror som konserver och skafferivaror som köps i stora mängder. Men samtidigt menar Johan att varorna som tagit slut de senaste dagarna kommer återigen att finnas tillgängligt nästan direkt, något som Tomas Emanuelz, handlare på Ica Maxi i Birsta instämmer på.

Västernorrland och kriget i Ukraina

– Hos oss ser vi inte ett extremt beteendet, inte än i alla fall. Men det är klart att om en hel befolkning på en ort ska in och köpa samma artikel, väldigt mycket mer än normalt, då kan det bli hål i hyllorna, säger Tomas Emanuelz.

Oron bidrar till bunkring

Carina Uddén har inte bunkrat upp några livsmedelsvaror, men känner många som har börjat med det. Hon utesluter inte att hon kommer att bunkra upp med varor inom en snar framtid.

– Jag är inte här för det idag men det är klart att jag har tänkt tanken, säger Carina Uddén.

Vad skulle behöva hända så att du skulle börja preppa?

– Det har ju egentligen redan hänt. Bara att man har varit i vårt luftrum gör att närheten känns, så oron finns där, helt klart, säger hon.

Preppa solidariskt

Som alltid gäller: du är en del av Sveriges beredskap. Du kan påverka din egen och dina näras säkerhet genom att se över din hemberedskap så att ni klarar minst en vecka utan stöd från samhället, men hamstra inte. Det finns det ingen anledning till och det kan göra det svårare för andra. Preppa solidariskt.

Källa: MSB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Västernorrland och kriget i Ukraina

Mer i ämnet