Mårdhunden sprider bandmask

Uppdaterad
Publicerad

Mårdhunden hotar människors hälsa via de sjukdomar den kan bära.

Ett 70-tal jägare från jägarförbundet Sundsvall Västra samlades i Folkets hus i Matfors på tisdagkvällen.

De två föreläsarna var Fredrik Dahl och Björn Sprängare. Temat var mårdhundens och vargens utbredning i Sverige. Mårdhunden hotar nu den biologiska mångfalden i Europa och även djurs och människors hälsa via de sjukdomar mårdhunden kan bära.

Kommer även in via Danmark

Mårdhunden invaderar sedan början av 2000-talet Sverige via Finland, in i Tornedalen, Norrbotten, och riskerar även komma in i landet söderifrån via Danmark. Mårdhundsprojektet har i olika former pågått sedan 2008 i Sverige.

I mars 2010 avlivades en mårdhund några mil söder om Örnsköldsvik och i juni 2012 hittades en trafikdödad mårdhund några mil väster om Dorotea, i övrigt går den sydliga gränsen för var vi har bekräftat mårdhund 2008-2015 i princip längs Ume älv.

Smittas av maskägg

Dvärgbandmask är en parasit som kan överföras till människan via mårdhund och rödräv och ge en cancerliknande sjukdom som är svår att bota Den lever i tunntarmen hos rävar och hundar Djuret blir infekterat genom att äta smågnagare och människan kan smittas av maskägg från exempelvis bär eller fallfrukt.

Koka bären innan de äts

Risken att vi blir smittade av den här parasiten är väldigt liten.

–  I Mellaneuropa har man bandmask och mycket dessutom i rödräv och mårdhund och andra rovdjur. Där plockar man ju också bär, vad man måste göra då det är att koka bären så att man tar livet av de här parasiterna. Då är det helt okey att äta bären men att gå ut i naturen och stoppa bär i munnen direkt där det finns mycket av den här smittan, det är inte bra berättar Fredrik Dahl.

Projektledaren Fredrik Dahl vädjar till allmänheten att om man observerar en mårdhund att höra av sig till www.mardhund.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.