Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Antalet asylsökande från Ryssland har niodubblats, Maria från Moskva är en av dem som söker asyl i Sverige. Foto: Fredrik Israelsson

Maria från Ryssland söker asyl i Sverige – tar avstånd från kriget

Uppdaterad
Publicerad

Sedan kriget i Ukraina startade har antalet asylsökande från Ryssland ökat markant. Maria Krasova jobbade i en nu förbjuden människorättsorganisation men har tillsammans med sina två barn tagit sig till Timrå eftersom hon inte längre kan protestera mot kriget hemma i Ryssland.

Maria Krasova kommer från Moskva men när vi träffar henne bor hon med sina två barn i en stugby i Timrå tillsammans med flyktingar från Ukraina, hon kände sig tvingad att lämna Ryssland för att kunna fortsätta att ta avstånd från kriget. Nu söker hon asyl i Sverige.

Kan inte vara kvar i Ryssland

– Enda sättet att på ett säkert sätt säga att vi inte stödjer kriget är att vara någon annanstans än i Ryssland, säger hon.

Maria Krasova är advokat och var engagerad i människorättsorganisationen Memorial som stängdes av av högsta domstolen i Ryssland i slutet av förra året.

Niodubbling av asylsökande ryssar

Enligt Migrationsverkets siffror har det skett en niodubbling av antalet asylsökande från Ryssland sedan kriget i Ukraina startade, jämfört med samma period de senaste åren. 264 ryssar har sökt asyl och ryska medborgare är, efter människor från Ukraina, den största gruppen asylsökande just nu.

Oroande utveckling

Mattias Ågren är doktor i slaviska språk och rysslandskännare. Han har följt utvecklingen i Ryssland under lång tid och tycker att det är oroande att engagerade ryssar nu lämnar landet. Hör hur Mattias Ågren ser på läget i Ryssland i videoklippet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mattias Ågren om läget i Ryssland

Ingen ovänskap

Att som ryss bo tillsammans med människor från Ukraina här i Sverige medan kriget pågår är inte oproblematiskt men Maria har inte upplevt någon ovänskap med ukrainarna i Timrå.

– Vi är alla vänner här, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Västernorrland och kriget i Ukraina

Mer i ämnet