Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Efter två månader i Sverige flyttar Maria Bertash tillbaka till Ukraina. I klippet berättar hon om vad hon tror väntar henne i sin hemstad utanför Kiev. Foto: Sebastian Von Eichwald/SVT, Staffan Löwstedt/TT

Maria från Ukraina flydde till Söråker – åker hem igen: ”Mina föräldrar behöver stöd”

Uppdaterad
Publicerad

Kriget i Ukraina har pågått i tre månader och människor flyr fortfarande sitt hemland. Men det finns också de som återvänder – bland annat Maria Bertash, som har bott i Söråker i två månader.

– Det känns lite läskigt men jag vill hem, säger hon.

Den 24 februari invaderade Ryssland Ukraina. Sedan dess har miljontals människor tvingats fly sitt hemland – och många har kommit till Sverige.

Maria Bertash kom till Söråker i Timrå, bland annat med sin 13-åriga son. Två månader senare har hon valt att flytta hem till sin by utanför Kiev igen.

– Jag har mina föräldrar där och de behöver hjälp och stöd. Därför väljer jag att åka hem, säger hon.

Sonen vill hem

Situationen i och omkring Marias hemby har varit tuff under kriget men den senaste tiden har det blivit lugnare. Trots att kriget fortfarande pågår vill även hennes son följa med hem.

– Jag har förklarat att det fortfarande är ett krig som pågår i landet, trots att situationen i vår hemstad är lugn just nu. Men han vill verkligen åka tillbaka, berättar Maria Bertash.

I klippet berättar Maria om vad hon tror väntar och hur hon vill hjälpa när hon kommer hem.

Fler åker tillbaka

Hon är inte ensam. Enligt ukrainsk gränspolis sker i nuläget cirka 25 000 gränspassager dagligen till Ukraina, skriver Sveriges regering på sin hemsida.

I torsdags gav därför regeringen Migrationsverket i uppdrag att analysera och föreslå insatser för att stödja ukrainare som vill återvända till sitt hemland.

Trivts i Sverige

Maria Bertash har haft möjligheten att jobba i Sverige då hon via datorn har undervisat i psykologi på universitetet.  Hon har känt ett stort stöd i Sverige under månaderna hon bott här.

– Jag är så tacksam till varenda människa jag har träffat, framför allt Lise-Lott som har låtit oss bo här. Men alla har varit så medmänskliga och har gett oss en chans att tänka på någonting annat, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.