Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Pensionären Ljubov Nikolajevna har kunnat återvända till sin hemstad Charkiv, men det som möter henne är ruiner. Foto: Lars Lyrefelt, SVT

Charkiv sönderbombat – nu återvänder invånarna

Uppdaterad
Publicerad

När bomberna föll var det många som lämnade Charkiv. Nu återvänder de till sina hem och ser för första gången förödelsen.

– Det gör ont i hjärtat och framåt kvällen kommer gråten, säger Charkivbon Ljubov Nikolajevna till SVT Nyheter.

Byggarbetaren Nikolaj lämnade sitt hem när beskjutningen mot hans område inleddes. Hans lägenhet träffades av flera raketer.

SVT Nyheter träffar honom när han tillsammans med sin svärson städar ut det förstörda hemmet. Nikolaj har ryska som modersmål men ser sig helt och hållet som ukrainare. Han följer både ryska och ukrainska medier.

Kriget i Ukraina

– Ryssarna framställer sig förstås som snälla och goda. Men om de hade fått se det som jag sett med egna ögon... De plundrar och de dödar barn, kvinnor och gamlingar, säger han.

Hårda strider i staden

Sedan den ryska invasionen inleddes har hårda strider med tung beskjutning pågått i och omkring Charkiv, Ukrainas näst största stad, som delvis varit ockuperad av ryska styrkor.

Under långa perioder har el, vatten och annan viktig infrastruktur saknats.

På senare tid uppges den ukrainska militären ha gjort vissa framgångar i området kring staden, där ett antal byar erövrats.

Se inslaget från Charkiv i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet