21-årig rysk soldat döms till livstid för krigsbrott

Uppdaterad
Publicerad

Den ryske soldaten Vadim Sjismarin, 21, döms till livstids fängelse för mord på en obeväpnad civil i kriget i Ukraina. Det rapporterar Reuters. 

21-åringen åtalades för att ha skjutit ihjäl Oleksandr Shelipov, en 62-årig civil man i Sumy-regionen i Ukraina på krigets fjärde dag. Han bad förra veckan under rättegången om förlåtelse till offrets änka. 

– Jag förstår att du inte kan förlåta mig, men jag ber dig om förlåtelse, sade han då

Han har erkänt brottet, men säger också att han lydde order från officerare.  

Officeraren insisterade på att den obeväpnade mannen, som talade i telefon, kunde peka ut deras positioner för den ukrainska armén, vilket skulle ha motiverat skjutningen. Enligt Vadims Sjismarins vittnesmål ville han inte skjuta, men ansåg sig inte ha något val sedan ytterligare en officer upprepat ordern.

”Hög ribba”

Mark Klamberg är professor i folkrätt vid Stockholms universitet och menar att det var ett förhållandevis okomplicerat mål.

– Det var en rättvis och korrekt rättegång, säger han till SVT.

Att påföljden skulle bli livstids fängelse var dock inte självklart enligt Mark Klamberg.

– Vi kommer att se fler rättegångar av den här typen, de sätter en hög ribba för hur de bedömer gärningarna, säger han.

Ytterligare två åtalade

Under förra veckan erkände sig ytterligare två ryska soldater skyldiga till krigsbrott, de båda tår nu åtalade för missilattacker mot civla. Krigsbrottsdomen mot 21-åringen är den första av sitt slag sedan krigets start.

SVT Nyheter sände direkt med anledning av domen – se hela sändningen här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.