Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den misstänkta krigsförbrytaren riktade sig till änkan under rättegången: ”Jag förstår om ni inte kan förlåta mig” Foto: Reuters

Ryska soldaten åtalas för krigsbrott: ”Jag ber dig om förlåtelse”

Uppdaterad
Publicerad

Rättegången mot den 21-åriga soldaten som åtalas för krigsbrott i Ukraina har skjutits upp till på fredag. 21-åringen har erkänt att han skjutit en 62-årig civil man och bad under torsdagen om förlåtelse till offrets änka.

– Jag förstår att du inte kan förlåta mig, men jag ber dig om förlåtelse, sade han i rätten.

Rättegången om krigsbrott mot den 21-årige soldaten Vadim Shysimarin är den första sedan Rysslands invasion i Ukraina. Han står åtalad för att ha skjutit ihjäl Oleksandr Shelipov, en 62-årig civil man i Sumy-regionen i Ukraina på krigets fjärde dag. Han har erkänt handlingen, men säger själv att han bara lydde order från officerare.

Enligt 21-åringen insisterade en officer på att den ukrainska obeväpnade mannen, som pratade i mobiltelefon, potentiellt kunde peka ut deras positioner för de ukrainska styrkorna.

Enligt sitt vittnesmål lydde han först inte befälhavarens order att skjuta mannen, men menade att han inte hade något val än att genomföra det när ordern upprepades av ytterligare en officer.

”Ber om förlåtelse”

Under torsdagens vittnesmål vände sig 21-åringen till 62-åringens änka Kateryna Shelipova:

– Jag förstår att du inte kan förlåta mig, men jag ber dig om förlåtelse, sade han i rätten, rapporterar AP.

Änkan Shelipova berättar att hennes man gått ut för att se vad som pågick efter att de hört skottlossning utanför deras hus. När det tystnat gick hon själv ut.

– Jag sprang rakt på min man, han var redan död. Skjuten i huvudet. Jag skrek, jag skrek så mycket. Han var allt för mig. Han var min beskyddare, sade hon i rätten och tillade att soldaten förtjänade livstidsstraff.

Men hon sade också att hon inte motsätter sig om soldaten i stället används för fångutbyte med Ryssland, så att Ukraina kan få tillbaka de ukrainska soldaterna som försvarat stålverket i Mariupol.

Åklagaren har yrkat på livstids fängelse.

Rättegången skjuts upp

Rättegången som hålls i Kiev-distriktet Solomianskyi sköts på torsdagen upp tills fredagen med hänvisning till att den 21-åriga soldaten inte var ”redo för diskussionen i domstolen.”

Under torsdagen erkände ytterligare två ryska soldater sig skyldiga till krigsbrott, de båda anklagas för missilattacker mot civila.

Den ukrainska riksåklagaren Iryna Venediktova har tidigare sagt att de har förberett åtal mot 41 ryska soldater för brott som bland annat bombning av civil infrastruktur, dödande av civila, våldtäkt och plundring. Det är oklart hur många av de misstänkta som är i ukrainska händer och hur många som kommer ställas inför rätta i sin frånvaro.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.