Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör smittskyddsläkare Maria Tempé om hur smittsam mässlingen är och om arbetet med att smittspåra. Foto: Region Västernorrland/ Fredrik Sandberg TT

Mässling upptäckt på Sundsvalls sjukhus – första fallet på 24 år

Uppdaterad
Publicerad

En patient som vid flera tillfällen sökt vård på akutmottagningen i Sundsvall konstaterades vara smittad av mässling. Ett stort antal medpatienter och personal har utsatts för möjlig smitta och några har erbjudits förebyggande behandling mot sjukdomen.

Patienten, som smittats efter besök i annat land, besökte akutmottagningen flera gånger innan det upptäcktes att hen bar på mässlingen, en väldigt smittsam infektionssjukdom som sprids via luften.

– Det är så pass ovanligt med mässling i Sverige och svårt att ställa diagnos innan man får de här typiska utslagen. I år har 14 fall konstaterats i hela landet men i Västernorrland är det det första fallet sedan år 2000, säger Maria Tempé som är smittskyddsläkare.

Omfattande smittspårning

När det väl konstaterats röra sig om mässling påbörjades ett omfattande arbete med att spåra personal och patienter som kan ha utsatts för smittan.

– Vi har hittat ett mindre antal personer som har fått förebyggande behandling.

Det är ännu oklart om fler har smittats då inkubationstiden är minst en vecka men oftast längre.

De har skydd mot mässlingen

Alla födda efter 1980, som följer det svenska vaccinationsprogrammet, får som barn två doser vaccin mot mässling. Födda innan 1960 har i de allra flesta fall haft mässling och är också skyddade från smitta.

– Det finns en mellangrupp med personer som är födda mellan 1960 och 1980 där skyddet mot mässling kan variera, enligt Maria Tempé.

FAKTA Om mässling

  • Mässling ger symtomen torrhosta, röda irriterade ögon, hög feber och senare utslag.
  • Det finns ingen behandling mot mässling.
  • Komplikationer som öroninflammation, lunginflammation och bihåleinflammation är vanliga vid mässling.
  • Hjärnhinneinflammation kan vara en komplikation, men det är ovanligt.
  • Ungefär 1 av 1000 som får mässling i Sverige dör.
  • Dödligheten vid mässling kan vara hög hos spädbarn.

Källa: 1177 och Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.