Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
När våren kommer blir förhöjda partikelnivåer i luften vanligare. Foto: TT/AccuWeather

Mätningar: Höga partikelhalter i luften i Sundsvallsområdet

Uppdaterad
Publicerad

Den ökända Sundsvallsluften är extra förorenad just nu. De senaste dygnens mätningar visar på extra höga halter av partiklar i luften i hela Sundsvallsområdet, men framför allt i innerstan.

Sundsvalls kommuns miljöinspektör förklarar varför i klippet.

Vädersajten Accu Weathers karta över halten av skadliga partiklar i luften har varit mörkröd över södra Norrland i allmänhet och över Sundsvallsområdet i synnerhet de senaste dagarna.

På onsdagsmorgonen anger även SMHI:s karta på institutets luftwebb att partikelhalten både i Sundsvalls- och Härnösandsområdet ligger på en fyra på en femgradig skala, vilket innebär ”ohälsosam”.

Sundsvalls kommun mäter luftens kvalitet regelbundet för att kunna minska nivåerna av luftföroreningar.

Partiklarna rivs upp

Thomas Östergrens, miljöinspektör hos Sundsvalls kommun berättar att de höga partikelvärdena uppstår varje år när asfalten tinar fram och hälsovådliga partiklar rivs upp ur asfalten av bilarnas dubbdäck.

Vissa gator i Sundsvall är mer förorenade än andra, till exempel Köpmangatan och Bergsgatan. Där finns mätstationer som ska mäta partikelhalterna.

– Barn har mindre kroppsvolym och påverkas mer av luftföroreningar än vuxna, säger Thomas Östergrens bland annat i videon här ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.