Mattias Guter i Karlskrona HKs färger. Kommande säsong spelar han i rödvitt matchställ och har NHK Arena i Timrå som hemmais. Foto: TT

Mattias Guter klar för Timrå IK

Uppdaterad
Publicerad

Forwarden Mattias Guter har skrivit på för Timrå IK. Han kommer närmast från Karlskrona HK – TIKs motståndare i kvalet till SHL – där han varit skyttekung de tre senaste säsongerna.

Det har ryktats flitigt de senaste dagarna att Mattias Guter varit på väg till Timrå, men varken klubben eller Guter själv har velat bekräfta.

Nu är det alltså klart. På Timrå IKs webbplats berättas att Mattias Guter skrivit på för två år, alltså till och med säsongen 2019-2020.

Guter har spelat i Karlskrona ända sedan klubben nådde SHL för tre år sedan.

Gjort fyra SHL-säsonger

Nu när Karlskrona degraderats till hockeyallsvenskan blir Guter alltså kvar i SHL – och då i klubben som slog ut just KHK i kvalet. Han blir därmed Timrås första nyförvärv inför nästa säsong.

Mattias Guter har även spelat SHL-hockey i Leksand och Djurgården och har på sina totalt 201 matcher i högsta ligan gjort 69 mål och 44 assist, sammanlagt 113 poäng alltså.

Guter har vunnit Karlskronas interna skytteliga tre år i rad.

Viktig rutin

– Hans rutin från SHL blir väldigt viktig i laget, säger sportchefen Kent Norberg på Timrå IKs hemsida.

– Det känns väldigt spännande att bli en del av Timrå IK. De har gjort en häftig resa de senaste åren och fick krydda det med ett SHL-avancemang. Det ska bli kul att träffa alla människor i och runt laget och jag ser fram emot att få åka in på isen inför fullsatta läktare i NHK Arena i höst, säger Mattias Guter själv.

Truppen inför nästa säsongs SHL-spel börjar så smått att ta form, men det finns en del jobb kvar att göra för sportchef Kent Norberg.

Flera har lämnat efter avancemanget

Stjärnan och kvalhjälten Jonathan Dahlén har dragit till Nordamerika, och Erik Karlsson och Didrik Strömberg har också lämnat TIK. Målvakten Henrik Haukeland blir med största sannolikhet inte heller kvar.

I måndags blev det dock klart att lagkaptenen Hampus Larsson stannar. Och Rögles back Ludvig Rensfeldt – skolad i Brynäs – kan bli det andra nyförvärvet, uppger Sportbladet som skriver att Rensfeldt redan är klar för TIK. Något som inte bekräftats av klubben.

I dagsläget ser det ut som om åtminstone tre-fyra spelare till ska in innan Timråtruppen kan spikas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.