Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Genom föreningen har hon fått livslånga vänskaper och till vardags studerar hon till socionom. Foto: SVT

Melissa startade förening för de med psykisk ohälsa: ”Jag blev arg och förbannad”

Uppdaterad
Publicerad

Melissa har många års erfarenhet av psykiatriska vården i Västernorrland och har själv fallit mellan stolarna. I dag studerar hon till socionom på Umeå universitet på distans och vill hjälpa andra i liknande situationer.

Därför skapade hon en förening för människor som hade behovet av att prata och bli förstådd.

The Agency har i dag omkring 170 medlemmar och är en nationell förening där alla är välkomna, men det är inte bara deras erfarenheter av psykisk ohälsa som är i fokus.

– Vi valde att ha en lite annorlunda inriktning, jag är själv intresserad av spel och cosplay. När jag tänker tillbaka på min ungdom så är det alltid det jag har vänt mig till när jag har mått dåligt. Att jag på något sätt har hittat kraft och styrka i mina hobbies, berättar Melissa.

Ren tur att hon fick den hjälp hon önskade

Hon har haft problem med psykisk ohälsa sedan tonårsåldern och efter en bergodalbana av kämpande, kom hon genom vårdcentralen vidare till psykiatrin i Västernorrland och fick reda på att hon hade bland annat posttraumatisk stress (PTSD). Där blev hon erbjuden gruppterapi, även fastän hon bad om att få ha det enskilt. Men tack vare en eldsjäl på en hälsocentral, kunde hon tillslut få den hjälpen.

– Det var mest ren tur att det fanns en psykolog på en hälsocentral som kunde det här med PTSD och satt igång någon form av verksamhet kring det, säger Melissa.

– Annars finns det ingen kompetens inom primärvården att ta hand om personer med till exempel PTSD eller bipolär sjukdom, säger hon.

Fick själv gå vidare från psykiatrin

Hon berättar hur psykiatrin berättade att det enda dem kunde erbjuda var gruppterapi och sa att hon själv fick söka vidare hjälp.

– Där och då kände jag att mitt förtroende för psykiatrin försvann. Att jag själv skulle behöva ringa primärvården efter hjälp igen när jag mådde så pass dåligt, när jag precis fått beskedet att jag blivit utskriven från psykiatrin, det var fruktansvärt, säger Melissa. Jag hade önskat att de inte bara släpper patienter sådär, tillägger hon.

Uppmanar de som arbetar inom specialpsykiatrin

Hon vill arbeta inom området själv när hon är färdigutbildad och vill skicka en uppmaning till dem som i dag är psykologer eller kuratorer.

– Använd er av er meddelandefrihet och larma, något som sjuksköterskorna varit jätteduktiga på. Men jag önskar att alla typer av yrkesgrupper som arbetar med personer som har psykisk ohälsa, stå upp för era patienter och gör deras röst hörd. Om ni märker att det inte fungerar i vårdkedjan, tala om det för att vi som patienter orkar inte alla gånger, säger Melissa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.