Länsstyrelsen har känt till gården med de många katterna sedan i somras, då ägarna lovade åtgärda problemen. Vid uppföljningen som nu gjordes i slutet av februari i år upptäcktes att problemen fanns kvar.
– Katterna var i varierande skick men utmärkande för alla var att de var förvildade, berättar Helén Löfblad, länsveterinär.
Polishjälp
För att länsstyrelsens personal skulle kunna göra en kontroll även av byggnader och bostadshus krävdes polishandräckning. Trots att ägarna själva erkände problemet ville de inte släppa in djurvårdande myndigheter. I ett av bostadshusen fanns cirka 50 katter som kunde fångas på plats. Av de totalt 81 omhändertagna katterna avlivades alla utom 17.
– De katter som var helt förvildade avlivades. Det är inte förenligt med djurskyddslagen att hålla sådana katter i fångenskap, menar Helén Löfblad.
Det är inte möjligt att kontrollera hälsan på en katt som inte är hanterbar, men det är inte bara den fysiska hälsan som är eftersatt påpekar länsveterinären som också talar om katternas psykiska mående.
– Katter ska inte behöva vara livrädda hela tiden.
Djurlidande
Länsstyrelsen kommer att återvända till fastigheten för att omhänderta de återstående katterna.
Ägarna har sedan tidigare djurförbud för klövbärande djur. Nu riskerar de att få ett utvidgat djurförbud.
Helén Löfblad erkänner att hon var tagen efter besöket på gården.
– Det föds kattungar överallt, ingen upptäcker om katterna är sjuka. Även om de fått mat så kommer de som är lägst i rang inte åt den. Det är beklämmande...ett så stort djurlidande.