Ulf Hagner visar upp inköpta blåbär på företaget i Stöde. Foto: Barbro Sellin/SVT

Mer betalt till bärplockarna ska lösa krisen i branschen

Uppdaterad
Publicerad

I år har bärföretagen kunnat köpa in ungefär två tredjedelar så mycket bär som ett normalt år. Nu lockar bärföretagare med ett högre kilopris för att få in bär.

– Blåbären har legat på omkring 18 kronor per kilo, säger bäruppköparen Ulf Hagner.

Det fanns tidigare i somras en oro bland bärföretagen, i bland annat Västernorrland, att de inte skulle få köpa in tillräckligt med bär eftersom det är brist på plockare.

På grund av coronapandemin har betydligt färre thailändska bärplockare kommit till Sverige. Ett normalår har de stått för 90 procent av bärplockningen. Tack vare en del friplockare har det ändå kommit in en del bär till företagen – men man kommer inte upp till mer än 70 till 60 procent av ett normalår.

Lockar lokala plockare med höjt pris

För att få igång de lokala plockarna så har man höjt bärpriset.

– Ja, vi har lagt oss lite högre i år så att vi kan få ut svenskarna, säger Ulf Hagner, talesperson för Svensk Bärnäring och vd för bäruppköparföretaget Blåtand i Stöde.

Blåbären har tidigare år legat på mellan 12 till 15 kronor per kilo.

Vad är friplockare?

• Friplockare är privatpersoner som självständigt plockar bär och säljer.

• Som friplockare betalar man inte någon skatt på den del av inkomsten som inte överstiger 12 500 kronor under året.

• Den som däremot anlitas av någon annan för att plocka bär, till exempel, är skattskyldig för inkomsterna från första kronan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.