Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Daniel Haugen, systemutvecklare hos Försäkringskassan, är inte nöjd med det nya beslutet kring striktare regler för distansarbete. Foto: Tiffany Lind/SVT

Mer tid på jobbet – Daniel i Härnösand kritisk till Försäkringskassans nya regler

Uppdaterad
Publicerad

Tre dagar i veckan på jobbet – det är det nya kravet från Försäkringskassan. Småbarnspappan Daniel Haugen som bor i Härnösand och jobbar i Sundsvall är inte nöjd, eftersom det bidrar till mer pendling för honom.

– Om jag varit på kontoret är jag inte hemma förrän strax innan 18, det blir lite sent för att hinna hämta på förskolan.

Under pandemin övergick många arbetsplatser till flexibelt distansarbete, däribland försäkringskassan. Nu skärps reglerna, vilket många medarbetare på arbetsplatsen visat missnöje inför.

”Ogenomtänkt”

De anställda på arbetsplatsen tycker att de fått för lite information om varför reglerna ska ändras.

distansarbete

– Det låter ogenomtänkt och jag tycker det saknas underlag till varför det ska genomföras. De hade behövt redovisa för hur det här ska förbättra produktiviteten om det är det som är problemet, säger Daniel Haugen.

Medarbetare hos Försäkringskassan argumenterar för att många möten och samtal genomförs digitalt. Det blir naturligt eftersom många befinner sig på andra orter. Då blir det på distans ändå, fast från kontoret.

Tycker beslutet togs för snabbt

Från den 1 september skärper försäkringskassan sina regler gällande distansarbete. De nya reglerna innefattar att alla anställda måste vara på kontoret minst tre dagar i veckan. Detta är ett beslut som de på arbetsplatsen tycker tagits väldigt snabbt.

SVT försökte få kontakt med fler medarbetare hos Försäkringskassan – alla avböjde intervju.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

distansarbete

Mer i ämnet