Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Enligt Metsä boards platschef kommer oljan sannolikt från fabriken i Husum. Foto: pressbild, Marcus Lindström/SVT

Metsä Board tar hjälp att sanera oljan i Husum

Uppdaterad
Publicerad

Igår gick Metsä board ut med att oljeutsläppet orsakades av ett läckage vid företagets fabrik i Husum. Nu överväger man att anlita experter för att sanera de öar och stränder som drabbats.

Kort efter att Metsä Board tagit på sig oljeutsläppet förra helgen går de nu också ut med att de stöttar saneringen med egen personal. Dessutom överväger man att ta in experthjälp till det krävande arbetet.

– Vi kommer att bistå med personal. Men vi kommer också att anlita externa firmor som kan hjälpa oss med det här. Firmor som har kompetens inom området, säger Olov Winblad von Walter som är platschef på Metsä board.

Oljeutsläpp i havet utanför Husum

Utreds av åklagare

Samtidigt som Metsä tar på sig händelsen menar Miljöåklagare Stig Andersson på Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål att oljeutsläppet måste utredas.

– De kan tro att de har gjort det men jag som åklagare ska visa att det är Metsä som är skyldiga till det här utsläppet. Vi kommer att försöka visa att det är olja från deras anläggning som vi har hittat ute i naturen. Vid straff blir det företagsbot. I huvudsak kommer det bestämmas av den mängd vi kan bevisa ha kommit ut. Det handlar om ca 150 000 kronor per utsläppt kubikmeter, säger miljöåklagare Stig Andersson till P4 Västernorrland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oljeutsläpp i havet utanför Husum

Mer i ämnet