– Vi har tagit hela ansvaret för saneringen och kommer att fortsätta med det när isarna släpper, säger Olov Winblad von Walter, platschef Metsä Board i Husum. Foto: pressbild, Marcus Lindström/SVT

Metsä Board straffas för oljeutsläppet utanför Husum

Uppdaterad
Publicerad

Oljeutsläppet i havet utanför Husum blir en dyr historia för Metsä Board AB. Riksenheten för miljö och arbetsmiljöbrott ålägger företaget att betala ett strafföreläggande på 190 000 kronor, men det är en liten del  i den totala företagets kostnad.

– Vi har tagit hela ansvaret för saneringen och kommer att fortsätta med det när isarna släpper, säger Olov Winblad von Walter, platschef Metsä Board i Husum.

Det var i samband med en driftstörning i Metsä Boards fabrik i Husum, som eldningsolja läckte ut i havet. Totalt fem kubikmeter olja lade flöt i land på stränderna och upptäcktes i mitten av september i fjol.

Ganska snart stod det klart att oljan kom från Husumfabriken och företaget tog på sig både ansvaret och kostnaden för saneringen. Den är fortfarande inte slutförd, men ligger nere så länge isen ligger kvar.

Oljeutsläpp i havet utanför Husum

”Inte överens med åklagaren”

Miljöåklagaren skriver i strafföreläggandet att Metsä gjort sig skyldig till ”oaktsamhet” och att företaget inte gjort en tillräcklig riskbedömning då olja kunde komma ut via en golvbrunn till dagavloppet och vidare ut i havet.

– Vi är inte överens med miljöåklagaren om att vi kunnat undvika utsläppet, men vi tar självklart ansvar för saneringen ändå, säger Olov Winblad von Walter.

Saneringsarbetet uppgår till betydligt större belopp än strafföreläggandet bekräftar Olof Winblad von Walter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oljeutsläpp i havet utanför Husum

Mer i ämnet