Kustbevakningen lägger ner förundersökningen om oljeutsläppet i Husum. Foto: Leif Wikberg

Kustbevakningen lägger ner förundersökningen om oljeutsläppet i Husum

Uppdaterad
Publicerad

Kustbevakningen utesluter att oljeutsläppet i havet utanför Husum kommer från båt. Därmed lägger de ner förundersökningen om brott.

– Nu är det polisen som äger ärendet, säger Anna Törnkvist, vakthavande befäl Kustbevakningen.

Genast oljeutsläppet blev känt på söndagen kallades Kustbevakningen in.

– Vi inledde en förundersökning om oljan kommer från båt, men vi har inte hittat någon utsläppskälla så vi har lagt ner förundersökningen, säger Anna Törnkvist, vakthavande befäl Kustbevakningen.

Oljeutsläpp i havet utanför Husum

Initialt var Kustbevakningen involverade i räddningsarbetet genom att undersöka förekomsten av olja på öarna och i vattnet utanför Husum.

När det stod klart att oljan bara fanns på kommunalt vatten och att det inte, enligt Kustbevakningens bedömning, kom från båt, så har de lämnat ärendet utan vidare åtgärd.

Gränser till havs

Det är nämligen tydliga gränsdragningar till sjöss: Olja på statligt vatten saneras med Kustbevakningens hjälp medan olja på kommunalt vatten är räddningstjänstens ansvar.

Likaså gäller det brottsutredningen: kommer oljan från båt är det Kustbevakningen som leder förundersökningen medan föroreningar från andra källor hamnar på polisens bord.

Det är förklaringen och vad som händer nu är lite oklart.

– Jag vet inte om polisen har startat en förundersökning, säger Anna Törnkvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oljeutsläpp i havet utanför Husum

Mer i ämnet