Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Är firman fläckfri kan vi inte göra något”

”Är firman fläckfri kan vi inte göra något”

Uppdaterad
Publicerad

Migrationsverket är väl medvetna om de personer och företag som kretsar kring skandalhusen i Holm – men enligt upphandlingslagen står allt rätt till.

SVT har tidigare berättat om köpebrev, underhållsbilar och lögner som alla pekar mot tidigare ägare av de misskötta fastigheterna i Holm.  Anbudet att starta ett asylboende i Holm har granskats av Migrationsverket, nu återstår en inspektion av fastigheterna som kan komma att husera upp till två hundra flyktingar i det lilla samhället.

Beroende av tips

För anbudet står en Håkan Larsson, bilhandlare från Örebro. Enligt Migrationsverkets anbudsrutiner ska myndigheten gå igenom Håkan Larsson bilkonsult AB. Eventuella ekonomiska tvister, skulder hos kronofogden och ägarstruktur ska synas.

– I de kontroller som vi har gjort tidigare har vi inte haft några anmärkningar men vi är beroende av tips både från media och allmänheten för att mer noga kunna granska företaget som står för anbudet, säger Ola Andersson upphandlare vid Migrationsverket.

Varför då?

Vi besiktigar fastigheten och kontrollerar bland annat brandskyddet, men vi är inte ute och undersöker hur det ser ut på plats förutom vid stickkontroller och skulle gärna titta närmare på det köpebrev som varit med i inslaget, säger Ola Andersson.

Den tidigare ägaren Johan Stendahl har bevittnat en namnteckning, spelar det någon roll?

– Vi vill titta på det, det kanske inte spelar någon roll men vi skulle ändå vilja ta en titt, säger han.

Bilhandlare – på papperet

Håkan Larsson förnekar samröre med tidigare ägare och när han konfronteras med fakta vill han inte förklara varför den näst senaste ägaren Aros Energideklarationer AB står för bilen som genomför underhållet på fastigheten. Inte heller vill bilhandlaren kännas vid något samröre med den ekobrottsdömde finansmannen Johan Stendahl, detta trots att de delade bil då bilhandlaren besökte fastigheterna i Sundsvalls kommun och att Johan Stendahl vidimerade köpebrevet då bilhandlaren tog över skandalhusen i vår.

Har sagt nej innan

Migrationsverket har tidigare nekat Aros att bedriva asylboende då de lämnat felaktiga uppgifter om fastigheter i Tobo i Uppland. Migrationsverket kunde inte heller utreda de faktiska ägarförhållandena då Aros inte ville redovisa aktieinnehav. Även här har Håkan Larsson ansökt om att bedriva asylboende, då med Aros som underleverantör av fastigheterna, men det säger sig bilhandlaren inte känna till.

– Det är inget jag varken känner till eller vill prata om, säger Håkan Larsson, ägare av Håkan Larsson Bilkonsult AB.

37 miljoner på spel

Det är totalt 37 miljoner årligen som kan betalas ut av Migrationsverket. SVT har berättat om hur ägare genom åren misskött fastigheterna i Holm, något som har fått alla hyresgäster –utom en barnfamilj– att flytta därifrån.

Kan ni se om det nya företaget som kommer in med ett anbud egentligen inte bara är samma personer i en ny företagskostym?

– Nej, de resurserna är svåra att få till. Vi kollar anbudsgivaren och underleverantörer, vi behöver få in tips för att vi ska kunna göra något, säger Ola Andersson vid Migrationsverket.

Vad är det som hindrar personer från att missköta fastigheter och sedan via ett nytt fläckfritt företag håva in skattemiljoner via asylboenden?

– Rent krasst så är det väl inget som hindrar från att göra det, vi kommer att besiktiga det ställe som är aktuellt för asylboende men klarar man våra kontroller finns inga hinder, säger Ola Andersson upphandlare vid Migrationsverket.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skandalhusen i Holm

Mer i ämnet