Matilda Niang på Migrationsverkets presstjänst Foto: Pressbild

Migrationsverket: Vi har beslutat att flytta nyckelpersonerna

Uppdaterad
Publicerad

Migrationsverket meddelar nu att man kommer att hjälpa till med att flytta dem som polisen betecknar som nyckelpersonerna i de upprepade bråken i Härnösand.

Matilda Niang på Migrationsverkets presstjänst bekräftar för SVT Nyheter Västernorrland att man har en en tät kontakt med polisen och samarbetar kring problemet. För att undvika fortsatta bråk ska grupperingen i Härnösand splittras.

– De som bor i våra boenden och anses vara nyckelpersoner i de här bråken, de för vi ett samtal med polisen om och vi har beslutat att flytta de här personerna så snabbt det går, säger hon.

Gängbråk i Härnösand

– Vi försöker göra det skyndsamt men jag kan inte säga någon exakt dag.

Oklar bakgrund till bråk

Bakgrunden till bråken vill inte Migrationsverket kommentera.

– Bråken har inte något med vår verksamhet att göra utan det är en polisär fråga, säger Matilda Niang som däremot bekräftar att en del av de inblandade asylsökande finns på Migrationsverkets boenden.

– En del av de här personerna bor i våra boenden men jag kan inte säga hur många, de som är under 18 år bor på HVB-hem och då är man placerad av kommunen och vi har inte ansvar för det boendet, förklarar hon.

Foto: SVT

Kommenterar inte nationalitet

Enligt polisen har flertalet av de asylsökande som varit inblandade i bråken samma nationalitet men det vill inte Matilda Niang kommentera.

– Jag kan inte säga något om de här personerna, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gängbråk i Härnösand

Mer i ämnet