Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Militär övade med skarp ammunition i Härnösand – med civila i övningsområdet

Militär övade med skarp ammunition i Härnösand – med civila i övningsområdet

Uppdaterad
Publicerad

Vid en militärövning i Härnösand förra veckan upptäckte försvaret tre civila personer som trots förbud tagit sig i övningsområdet. Både livsfarligt och brottsligt – nu går försvaret ut med en varning inför ny övning nästa vecka.

Förra veckan utförde Västernorrlandsgruppen inom hemvärnet en övning med skarp ammunition i sitt övningsområde i Härnösand. Samtidigt visade det sig att tre civila personer trotsat förbudsskyltarna och befann sig i skjutfältet. Det är emellertid inte första gången som folk tagit sig in på skjutfältet. Under 2018 och 2019 har ett flertal incidenter skett, bland annat när en 70-årig man tog sig in på fältet för att leta svamp.

– Det är fullkomligt livsfarligt och dessutom är det brottsligt att befinna sig inom militärt övningsområde säger Urban Fröberg, kapten och övningsledare vid Västernorrlandsgruppen.

”Kan skjuta ihjäl grannen”

Under nästa vecka kommer man att utföra en ännu större övning i området och inför den går man nu ut med en varning till allmänheten att respektera förbudsskyltarna.

– I ett värsta scenario kan det ju bli så att en hemvärnssoldat skjuter ihjäl sin granne, säger Urban Fröberg.

Västernorrlandsgruppen

Hemvärnets avdelning i området heter Västernorrlandsgruppen och är en underavdelning till Norrbottens regemente, I19. Gruppen utbildar och underhåller omkring 1 100 hemvärnssoldater. Dessutom har man en mindre värnpliktsutbildning för 33 soldater och gruppen har idag 25 anställda i Härnösand.

Brott mot tillträdesskyddet är straffbart enligt lag och kan leda till dagsböter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer