Den bruna biohartsen klibbar fast på stränderna. Foto: Thomas Sundberg / SVT

Miljöbrott på Domsjö Fabriker – ska betala 250 000

Publicerad

I december 2016 skedde ett utsläpp av minst tio kubikmeter hartsolja från Domsjö Fabriker ut i Moälven. Av oaktsamhet, anser miljöåklagare Christer Jarlås.

Hartsoljan, eller bioharts, är en restprodukt som bildas vid processerna på bioraffinaderiet i Domsjö och kan till exempel användas i stället för villaolja. När utsläppet upptäcktes 2016 togs det mesta omhand men en del flöt över till andra sidan fjärden till Alneskogens naturreservat. Under förra sommaren sanerades stranden i Alne på den klibbiga massan. 

Skadligt för hälsan

Händelsen polisanmäldes och miljöåklagare Christer Jarlås skriver nu i ett strafföreläggande att ”Personal vid företaget Domsjö fabriker AB, Domsjö, Örnsköldsviks kommun, har av oaktsamhet orsakat att det från verksamhetsområdet till mark och vatten, Moälven, har släppts ut minst 10,5 kbm av hartsolja, ett ämne som typiskt sett och i det enskilda fallet kan medföra en förorening som är skadlig för människors hälsa, djur eller växter i en omfattning som inte har ringa betydelse och som orsakar en betydande olägenhet i miljön”

250 000 kronor ska nu företaget betala i företagsbot.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.