Chefsrådmannen: ”Bygglim kan få stå för framtida kostnader”

Publicerad

Dagens dom i Mark- och miljödomstolen innebär att företaget Bygglim även kan tvingas bekosta en eventuell framtida bärgning av de 23 tusen dumpade kvicksilvertunnorna. – Om vår dom står sig får de stå för kostnaderna även fortsättningsvis, säger den ansvarige chefsrådmannen.

Domen i Mark-och miljödomstolen gäller inte direkt ett ansvar för de dumpade tunnorna men i och med att domstolen bedömer att företaget Bygglim, ingående i Nouryon koncernen, är ansvariga för den undersökningsplan man bekostat kan man tolka det som att Bygglim även är ansvariga för hur tunnorna ska hanteras i framtiden.

Bärgning kan falla på Bygglim

Om länsstyrelsen kommer fram till att de 23 tusen tunnorna ska bärgas och om man anser att det är förorenaren som ska betala kan det med utgångspunkt från dagens dom falla på Bygglim och Nouryon.

Dumpade gifttunnor

– Om vår dom står sig ligger det i farans riktning att Bygglim Sverige AB får stå för kostnaderna, vart fall till stor del, även fortsättningsvis, säger chefsrådmannen Elisabet Wass Löfstedt.

Samtidigt är det troligt att domen kommer att överklagas till Miljööverdomstolen.

Hör chefsrådmannens förklaring till hur man kommit fram till domen i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dumpade gifttunnor

Mer i ämnet