Foto: Fredrik Sandberg, TT

Miljoner till Västernorrlands klimat

Publicerad

Tack vare statsbidraget klimatklivet får Västernorrland sex nya laddstationer till elbilar och fjärrvärme till Njurunda. Åtta projekt får dela på totalt 19 miljoner kronor.

Det så kallade klimatklivet, delar årligen ut medel för olika klimatsatsningar runt om i landet. För även om utsläppen av växthusgaser halverats i länet sedan 90-talet så måste arbetet för att minska klimatpåverkan fortsätta, skriver länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

De projekt som fått medel i år innebär att det blir litet enklare att köra elbil i Västernorrland då sex av åtta projekt handlar om laddstationer eller laddstolpar. Ironiskt nog placeras två av laddstolparna vid flygplatserna i Örnsköldsvik och Timrå. Det tycks som man vill underlätta tillvaron för de värsta miljöbovarna – flygresenärerna.

Mest pengar till fjärrvärme

Lejonparten av de 19 miljonerna som länet får, beviljas Sundsvall Energi till en fjärrvärmeutbyggnad i Njurundabommen (16 157 400 kronor). Verkstadsföretaget Permascand i Ljungaverk ska konvertera från eldningsolja och får 2 400 000 kronor för det.

Utsläppen av växthusgaser beräknas minska med över 3 000 ton per år i Västernorrland till följd av dessa åtgärder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.