Den nya lagen som skulle öka valfriheten kom 2010. Lagen om valfrihet innebar att det blev fri etableringsrätt för privata vårdcentraler. Från ena dagen förvandlades vi från patienter till kunder.
Idag har cirka 30 procent av invånarna i Västernorrland listat sig hos någon av de elva privata vårdcentralerna. Varje listad patient ger i genomsnitt 2 351 kronor i en grundplåt till vårdcentralen, dessutom tillkommer 216 kronor per besök. Mittnytt har varit i kontakt med flera som bertecknar landstingets ersättningssystem som generöst. Hur generöst framgår av de nya vårdföretagens senaste bokslut.
Stora aktieutdelningar
– Njurunda Vårdteam – vinst 6,9 miljoner varav 3,5 miljoner delats ut till de fem ägarna.
– Humanresurs i Örnsköldsvik – vinst 1,4 miljoner varav 600.000 delades ut till ägaren.
– Premicare i Timrå – vinst 3,6 miljoner varav 700.000 delades ut till ägarna.
– Familjeläkarna i Sidsjön och Fränsta – vinst 2,8 miljoner varav två miljoner delades ut till de tre läkare som äger verksamheten.
– PHC Resurs i Söråker, Härnösand och Örnsköldsvik – förlust 6,6 miljoner efter en misslyckad uppstart i Örnsköldsvik.
– Caspien i Skönsmon, Sundsvall – vinst 4,2 miljoner varav två miljoner till ägaren, familjeläkaren Hassan Soleymanpour.
Landstinget går back
Eva Back är socialdemokratiskt oppositionsråd i landstinget. Hon är överraskad av de höga vinstsiffrorna och aktieutdelningarna till ägarna. De vårdcentraler som fortfarande drivs av landstinget har ekonomiska problem. Primärvården går med 30 miljoner back och det kan bli aktuellt med nedläggningsbeslut under hösten.
– Att det samtidigt uppstår stora vinster inom den privata vården förvånar mig. Det rör sig om stora pengar som skulle ha gjort större nytta om de gick tillbaka till vården, säger hon till Mittnytt.
Utöver dessa finns privata vårdcentraler på Alnö och Örnsköldsvik. De ägs av vårdbolaget Praktikertjänt och riskkapitalboilaget Hermelinen och särredovisas inte.
Av de elva vårdcentraler som drivs av privata företag i Västernorrland har sex tillkommit efter lagen om valfrihet 2010. De har startats i Sundsvallsområdet, i Höärnösand och Örnsköldsvik.