Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Både Naturskyddsföreningen i länet och lokala Nipanakademin står bakom protesten. Varken Maria Danvind eller Monica Sundström anser att en flygbränslefabrik här i Hamreområdet är en bra lösning. ”Producera vätgas i stället”, menar de. Foto: Pierre Ragnehag SVT

Hyllad satsning på klimatsmartare flygbränsle i Långsele ifrågasätts: ”Ingen grön etablering”

Uppdaterad
Publicerad

Planerna att bygga upp en fabrik I Långsele för tillverkning av flygbränsle väcker nu kritik.

I ett öppet brev kräver Naturskyddsföreningen i Västernorrland och Nipanakademin en rad svar från Sollefteå kommun. I SVT-intervjun här utvecklar företrädarna Maria Danvind och Monica Sundström kritiken.

Det var i våras som planerna för Långsele presenterades.  Minst 100 personer skulle få jobb i den anläggning som tyska energiföretaget Uniper skulle bygga upp tillsammans med sin affärspartner, sydafrikanska Sasol ecoFT.

2024 ska fabriken stå klar för att framställa grönt flygbränsle. En mycket nöjd näringsminister på plats prisade projektet.

Men Naturskyddsföreningen i Västernorrland är djupt skeptisk till om bränslefabriken verkligen kan kallas ”grön”.

Kritiserar Sollefteå kommun

I det öppna brevet menar föreningen att ”frågetecknen är fler än utropstecknen” och man menar att beslutsunderlaget inte är tillräckligt.

”Har det överhuvudtaget gjorts några riskanalyser?”...”Vi tycker att kommunen har ett ansvar när man säger sig vilja jobba för en grön omställning.”

Föreslår satsning på vätgas

Naturskyddsföreningen frågar sig om det verkligen är flygbränsleproduktion som behövs, och undrar varför inte kommunen satsar på vätgas som i Ånge. Organisationen ifrågasätter också det rimliga i att en miljard kronor av skattemedel ska satsas på att göra en förstudie.

”Vi förväntar oss klargörande svar på frågorna”, avslutar Naturskyddföreningen det öppna brevet.

Hör företrädarna utveckla sin talan här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.