Miljövänligt boende

Publicerad

Familjer i Sundsvall ska få lära sig att bygga hållbart och miljövänligt. Och intresset är stort. Redan har ett 20-tal familjer anmält intresse.

Det är Sundsvalls kommun tillsammans med Mittuniversitetet som startar projektet Grönt boende.

Tanken är att lära familjer hur de ska tänka när det gäller inköp och planering för att bygga hus som både är hållbara, energisnåla och kretsloppsanpassade. Intresset har visat sig vara stort.

– Vi har drygt 20 familjer som anmält sig, men det är inte försent att anmäla sig om man skulle vilja vara med säger Viveca Norberg, projektledare på statsbyggnadskontoret.

Tre till fem avsatta tomter

Familjerna kommer att erbjudas att köpa tomter för att kunna bygga miljövänliga hus. Det rör sig om en handfull tomter som troligen kommer att ligga vid Böle söder om Sidsjön.

De kommer att säljas till marknadsmässigt pris och det är även ett krav huset som byggs ska uppfylla miljökraven.

– Vi kommer sen få göra ett urval bland de familjer som fortfarande är intresserade säger Viveca Norberg.

Miljöambassadörer

Under byggandet kommer familjerna att få gå på föreläsningar om miljövänligt byggande. En av inspiratörerna kommer att vara den välkände arkitekten Anders Nyquist.

– Vi har ju en önskan att flera ska kunna följa dessa familjer sedan under deras bygge. Förhoppningen är att de ska kunna verka som en slags ambassadörer för projektet avslutar Viveca Norberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.