Ministern lovar hårdare tag – bluffbolaget byter ut ännu en målvakt

Uppdaterad
Publicerad

Bolagsverket i Sundsvall ska bli tuffare som brottsbekämpare. Näringsminister Mikael Damberg (S) lovar att se över lagstiftningen – samtidigt som bolaget hunnit göra ännu ett målvaktsbyte.

Igår kunde SVT avslöja blufföretaget som påstår sig vara ett av Sveriges största revisionsbolag. I den årsredovisning som bolaget skickade in till Bolagsverket i Sundsvall i våras påstod sig bolaget ha gått från en omsättning på 48 000 kronor till 1,2 miljarder på ett år.

Kreditbedrägerier

Men bolaget saknar anställda. Rekordsiffrorna är en bluff i det som av allt att döma är ett upplägg för kreditbedrägerier. Nu lovar näringsminister Mikael Damberg att se över Bolagsverkets direktiv.

– Vi är beredda att utreda vad som krävs för att komma till rätta med de här problemen. Det är upprörande att företag används för brottslig verksamhet. Det påverkar inte bara det företaget utan även andra seriösa företag och det måste motverkas, säger Damberg till SVT.

Nytt uppdrag

I vintras fick Bolagsverket ett nytt uppdrag från regeringen att bekämpa den ekonomiska brottsligheten. Bolagsverket är den myndighet som först får kännedom om nystartade företag och i den rollen har man också möjlighet att ingripa mot företag som startas i kriminella syften.

Det råder dock oenighet om Bolagsverket har fått rätt verktyg för att kunna jobba effektivt. Själva uppger de sig inte ha fått några direktiv och kontrollera de årsredovisningar som skickas in. Det är förklaringen till varför miljardföretaget slank igenom.

– Vi har inte fått något sådant uppdrag från regeringen och vi har efterfrågat ett förtydligande vad vi ska göra med insamlingen av årsredovisningarna och hur de ska granskas, säger Helene Thorgren som avdelningschef på Bolagsverket.

Nya direktiv

Enligt de gamla instruktionerna ska Bolagsverket samla in årsredovisningarna för att se om de stämmer på ett formellt plan. Däremot letar man inte fel eller märkliga avvikelser vilket får kritik från kreditupplysningsföretagen.

– Vi gör visserligen egna undersökningar om det är påkallat men vi ser helst att Bolagsverket gör granskningarna redan från början så att det blir så rätt som möjligt, säger Richard Damberg, kreditexpert UC.

Känsliga uppgifter

Bolagsverket menar också att jakten på kriminella hindras av sekretesslagstiftningen. Enligt Helene Thorgren har man inte metoder för att hantera och samla på sig känslig information. Det kan röra information om målvakter och personer som återkommer i kriminella sammanhang.

– Vi behöver stöd i lagstiftningen för att kunna göra det. Idag är det ett hinder, säger Thorgren.

Fyrkantigt regelverk

Näringsministern är medveten om problemet.

– Det är sådant som regeringen sagt att vi är beredda att titta på men redan nu kan man hitta sätta att komma runt ett regelverk som är ganska fyrkantigt. I en nära dialog med polisen, skatteverket och ekobrottsmyndigheten borde det gå att komma runt det här, säger Damberg.

Nytt målvaktsbyte

Efter SVT:s intervjuer har bolaget hunnit göra ännu en ny registrering hos Bolagsverket.

En av de två styrelsemedlemmarna har bytts ut – mot vad som sannolikt är en ny målvakt.

Bolagsverkets Helene Thorgren bekräftar för SVT att detta är den typ av förändring som i dag inte leder till någon åtgärd från Bolagsverkets sida.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer