Minnesmärken i förfall

Uppdaterad
Publicerad

På onsdag är det årsdagen för skotten i Ådalen – men i Lunde blir det allt svårare att hitta fram till minnesmärken och informationsskyltar.

Skotten i Ådalen den 14 maj 1931 – en händelse som har gjort stort avtryck i historien. På plats i Lunde börjar det bli svårt att gå i historiens fotspår.

– Från början vårdade man det här väldigt bra, men nu tycker jag att man ramlar utanför ramarna med sneda stenar, felplacerade märken och så vidare, säger KG Wästerlund, Lundebo och flitigt anlitad historieguide.

Ninni Melander, chef på kommunens kulturenhet, konstaterar att viljan att rusta upp området och lyfta fram historien finns – men att pengarna saknas.

– Det känns inte som att vi gör tillräckligt i dag, men det handlar ju om det ekonomiska situationen.

Mittnytt: Finns det några planer från kommunens sida för det här området och andra delar som har att göra med Ådalen -31?

– Det finns många olika tankar och mycket som är på gång, men det är inte sjösatt ännu, säger Ninni Melander.

– Det här är så stort i svensk arbetarhistoria att man borde ta tag i det, säger KG Wästerlund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.