Minneshögtid i Sollefteå

Minneshögtid för Estonias offer

Uppdaterad
Publicerad

På söndagen var det på dagen exakt tjugo år sedan M/S Estonia gick under. Bland de omkomna fanns sex personer från Solleteå och två personer från Östersund.

I Sollefteå – en av många orter där högtidlighållandet hölls i landet idag – högtidlighölls de omkomnas minne vid en högmässa och kransnedläggning vid Estoniaminnesmärket på kyrkogården.

”Såren rivs upp”

Minnesceremonin inleddes med klockringning. Tal hölls bland annat av Kommunfullmäktiges ordförande Sven-Erik Bodén. Ett 30-tal personer deltog, varav många anhöriga till de omkomna bland May-Britt Engström, som förlorade sin make.

– Det är många känslor en sådan här dag, samtidigt som såren rivs upp på nytt är det viktigt att vi kommer ihåg.

Ändå lyckligt lottad

Hennes make Berndt deltog i en hjälpsändning till Estland. Det var hans fjortonde resa. May-Britt Engström minns att hon blev uppringd på natten av sin svärson. Han frågade om Berndt hade hört av sig och om han var på väg till Estland och skulle resa över samma natt.

– När jag sa att så var fallet så sa han till mig: Jag kommer, berättar hon.

Det var så hon fick höra vad som hänt.

May-Britt Engström säger att hon ändå är lyckligt lottad. Hennes mans kropp hittades vid finska Utö, så familjen har en grav att gå till.

Väntar fortfarande

En annan anhörig som Mittnytt träffade i Sollefteå berättar att hon fortfarande känner ovisshet. Hennes man hade åkt över med en kamrat och fanns med på passagerarlistan och hade lämnat hotellet. Kroppen återfanns aldrig utan finns sannolikt bland många andra offer som finns  kvar i fartyget.

– Men någon bekräftelse att han verkligen fanns med på båten har vi aldrig fått. Det händer mer och mer sällan men  fortfarande kan det slå mig att han kanske kommer tillbaka. Han skulle vara nittio år idag.

Vid Estoniaolyckan omkom 852 människor omkom. 137 överlevde.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.