Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör den exalterade elektronikforskaren Benny Thörnberg berätta om sensorn som ska kunna mäta saltet på vägarna: ”Jag har tjuvstartat lite”. Foto: Ylva Holmgren/SVT

Forskare vid Mittuniversitet vill minska halka och nedisning – sensor ska sprida rätt mängd salt

Publicerad

Vad kan förhindra att att snö- och isbeläggningar leder till halka på vägarna eller nedisning av flygplan och vindkraftverk? Det är något Mittuniversitetet forskar på just nu.

– Vi försöker ta fram en sensor som kan mäta den exakta mängden salt som behövs på vägen, berättar elektronikforskaren Benny Thörnberg.

För att göra trafikväglaget säkrare påbörjade Mittuniversitetet, för drygt tio år sedan, en forskning där väglaget analyserades med hjälp av infrarött ljus. Med hjälp av det infraröda ljuset ska man kunna mäta salthalten på vägbanan.

– Det används enorma mängder salt på vägar och även andra kemikalier, vilket inte är speciellt bra för miljön och det är väldigt kostsamt, säger Benny Thörnberg.

I klippet berättar Benny Thörnberg om sin forskning och hur klimatförändringarna riskerar att leda till ökad saltanvändning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.