Länsstyrelsens viltförvaltare Lars Wiklund är spänd på vad spillningsinventeringen som nu påbörjas kommer att säga om det faktiska antalet björnar i Västernorrland. Foto: SVT

Minskad stam ger minskad tilldelning – björnjakten i Västernorrland kan tillfälligt upphöra framöver

Uppdaterad
Publicerad

I dag fredag inleds årets licensjakt på björn i Västernorrland. 35 björnar får skjutas i år, jämfört med fjolårets 45.

– Stammen har minskat de senaste åren. Om den börjar närmar sig minimigränsen för det antal det anses att vi ska ha, då blir det stopp för jakten tills vidare, säger länsstyrelsens viltförvaltare Lars Wiklund.

För närvarande finns uppskattningsvis 180-220 björnar i Västernorrland. Genom en spillningsinventering som också inleds i samband med jaktstarten ska antalet klarläggas närmare, ett arbete som beräknas vara klart nästa sommar.

Förra gången en björninventering gjordes var för fem år sedan, och den visade att det då fanns mellan 300 och 350 djur i ilänet.

150 är minimigräns

– Efter det gjordes ganska stora tilldelningar för licensjakten under några år för att få ner antalet. Och så har det blivit. Därför har vi satt tilldelningen lite lägre i år, säger Lars Wiklund.

Den satta minimisiffran för björnstammen i Västernorrland är 150 djur. Om inventeringen visar att antalet björnar i länet börjar närma sig den siffran, kan licensjakten upphöra i framtiden, säger Lars Wiklund bland annat i klippet här ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.