Minskad vindkraft

Publicerad

Det kommer att byggas mindre vindkraft i Sverige de närmaste åren. Investeringarna i framtida vindkraft har minskat dramatiskt i år, rapporterar Sveriges Radios ekoredaktion.

Orsaken till minskningen är det ovanligt låga elpriset – och att branschen avvaktar förändringar i elcertifikatssystemet. Det rapporterar Ekot.

Under andra kvartalet i år fattades beslut om investering i framtida vindkraft om en total effekt på 37 megawatt, en nedgång med 83 procent jämfört med samma period förra året. Detta enligt statistik från branschorganisationen Svensk vindenergi.

En orsak till nedgången är det låga elpriset, en annan att branschen avvaktar nästa års så kallade kontrollstation i riksdagen om förändringar elcertifikatssystemet, ett beslut som enligt Annika Helker Lundström, vd på Svensk vindenergi, kommer att ha stor betydelse för Sveriges vindkraftsföretag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer