Minst fem år att sanera

Publicerad

Massor av farliga gifter i marken, öde fabrikslokaler och det är förenat med livsfara att beträda området.
Essvik och Nyhamns industriområde har stått helt tomt och övergivet sen 2005 – trots det kan det dröja minst fem år att sanera området.

Senast det bedrevs någon form av verksamhet på Essviks och Nyhamns industriområde var 2005, men det har mer eller mindre stått tomma lokaler där sen SCA lade ner sin verksamhet på slutet av 70-talet. Arsenik, PCB, bly och asbest är bara några av de farliga gifter som finns på platsen, som SCA har lämnat efter sig.

Länsstyrelsen och SCA inte överens

Innan en sanering kan komma igång handlar det om att Länsstyrelsen måste komma överens med SCA hur stort ansvar de har och hur mycket de är villiga att betala – vilket de inte har gjort ännu.

150 miljoner att sanera

Företaget som köpte marken av SCA gick i konkurs 2005 och sen dess är det ingen som äger marken. Att sanera området skulle kosta mellan 80-150 miljoner kronor och en stor anledning till att saneringen drar ut på tiden är att kommunen inte äger marken, vilket försvårar situationen.
– Men det är en bara tidsfrågan innan vi kan bli ägare till marken, säger Greger Örjestål markingengör på Sundsvalls kommun.

Bli naturpark

Det är tänkt att det tillslut ska bli en naturpark av området men det kommer att dröja.
– Har vi totalsanerat hela området och rivit allt inom fem år så ska vi nog vara glada, säger Greger Örjestål markingengör på Sundsvalls kommun.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer