Hör Lena Hurtigh, avdelningschef för ordinärt boende, kommentera vilka åtgärder kommunen vidtagit. Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Missade besök hos dödssjuk kvinna – IVO riktar skarp kritik

Uppdaterad
Publicerad

Hemstjänstens nattpatrull missade två hembesök hos en svårt cancersjuk kvinna som avled dagen efter.
Inspektionen för vård och omsorg riktar nu allvarlig kritik mot omsorgsnämnden i Örnsköldsviks kommun för brister i vården.

I slutet av september i fjol skulle hemtjänstens nattpatrull göra två besök i kvinnans hem, men personalen gick till fel adress båda gångerna. Kvinnan, som var dödssjuk i cancer, blev utan nattbesök och dagen efter avled hon.

Inspektionen för vård och omsorg konstaterar att omsorgsnämnden allvarligt har brustit i tillsyn och i vården i livets slutskede och att man inte levt upp till kravet vad gäller ledning och planering.

– Helt klart har vi brustit och kritiken är befogad, säger Lena Hurtigh, avdelningschef för ordinärt boende.

Närstående kontaktades inte

Örnsköldsviks kommun, som anmälde sig själva till IVO enligt Lex Sarah, uppger i sitt yttrande att verksamheten har brustit då nattpersonal inte kontaktade närstående eller distriktssköterskan när man inte kunde ta sig in fastigheten. Kommunen uppger också att det fanns brister i kommunikationen och dokumentationen.

Ändringar i introduktionsutbildningen

Enligt Lena Hurtigh har kommunen redan vidtagit åtgärder, bland annat vad gäller upplägget på introduktionsprogrammet.

– Efter händelsen startade vi omgående vårt arbete för att undvika att det här ska hända igen – vi har inte suttit och väntat på IVO:s beslut, säger Lena Hurtigh.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.