”Mitt liv rinner iväg”

Uppdaterad
Publicerad

Han kan inte få asyl i Sverige – men det finns heller inget land att utvisa honom till. Statslöse Wesam el hadad Mohamed från Palestina har varit fast i ett limbo i Sverige i snart sex år, utan möjligheter att vare sig jobba eller studera. Nu hungerstrejkar han för att få Migrationsverket att göra något åt hans situation.

I ett litet rum i Migrationsverkets inhyrda lokaler på ett vandrarhem i Härnösand tillbringar 39-årige Wesam el hadad Mohamed sina dagar.

– Jag sitter mest bara här på rummet. Ibland läser jag lite eller går en promenad. Det är allt jag gör, berättar han.

Så här har Wesams liv sett ut nu i snart sex år, allt sedan han kom som flykting till Sverige.

Fick inte asyl

Han sökte asyl men fick avslag och då han är statslös palestinier var tanken att han skulle utvisas till Egypten, Vitryssland eller Förenade arabemiraten, länder som han tidigare befunnit sig i. Men inget av dessa länder vill heller ta emot honom.

Således sitter han nu fast i ett vakuum i Sverige, med ett bidrag på 25 kronor om dagen och utan rättigheter att varken jobba eller studera.

– Jag vill inte förlora mer av mitt liv. Ingen kan ge mig tillbaka de här sex åren. jag är beredd att åka var som helst bara jag får asyl.

När Mittnytt kontaktar Migrationsverket säger man att man arbetar på att hitta ett land Wesam kan utvisas till ,annars ska han få stanna i Sverige. Varför det hela har tagit sex år kan man inte svara på.

Hungerstrejkar

För att få Migrationsverket att ta ett beslut som kan ge honom möjligheten att börja leva ett normalt liv har Wesam nu hungerstrejkat i nästan en månad.

– Jag kommer att fortsätta tills det här får ett slut. Men ljust nu känner jag mig bara ledsen. Jag kan inte le längre, säger Wesam el hadad Mohamed.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer