Kommunala Mitthem i Sundsvall har ett stort bestånd av hus inom det s k miljonprogrammet, fastigheter som idag är i behov av renoveringar och underhåll.

Kraven på Mitthem höjs

Uppdaterad
Publicerad

För att klara av kostnaderna för underhåll sänktes kravet på avkastning för kommunala Mitthem – men nu vill ägaren, Sundsvalls kommun ha ut mer pengar av bolaget.

Under en femårsperiod sänktes avkastningskravet på Mitthem till tre procent för att bolaget skulle klara kostanderna för omfattande underhålls- och renoveringsbehov.

Men trots att Mitthems fastigheter, som till merparten består av fastigheter som är 40 år eller äldre,  fortfarande har stora underhållsbehov vill ägarna nu ha ut mer av bolaget.  Det här skriver Hyresgästföreningens tidning ”Hem & hyra” i sitt senaste nummer.

Sundsvalls kommun höjer kraven  

Nu har ägaren, Sundsvalls kommun, satt kravet till sex procent årligen.

Frågan är då hur det kommer att påverka bolagets möjligheter att satsa på underhåll.

Vd:n för Mitthem, Lotta Björklund, säger till Hem & hyra att det kommer att ta många år innan exempelvis alla stambyten som behövs är gjorda.

– Så här på rak arm kan jag inte sätta någon peng på underhållsbehovet. Vi har mycket miljonprogram och det är stammar, fönster och så vidare nu och det kostar på, säger Lotta Björklund till tidningen.

Borde gjort mer, tycker Hyresgästföreningen

Samtidigt menar Hyresgästföreningens förhandlingschef för region Norrland, Conny Säker, att ägarnas nya krav inte riktigt rimmar med siffrorna.

– Under de år som Mitthem haft det lägre avkastningskravet på tre procent har Mitthem snittat på åtta procent.

– Under 2015 och 2016 var avkastningen på eget kapital över 10 respektive 17 procent, alltså långt över kravet.

”Man kan ju tycka att de gjort för lite underhåll i förhållande till det de hade utrymme för under den här fördelaktiga perioden” menar Conny Säker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.