Mittsverigebanan lever upp igen

Uppdaterad
Publicerad

Ägarförhållandena på Mittsverigebanan har efter en tids problem äntligen löst sig. Det märks inte minst på onsdagarna. Nu kan folk från när och fjärran köra bil på banan igen.

Varje onsdag i över tio år har det varit folkfest på Mittsverigebanan i Härnösand. Länge hette arrangemanget Onsdagsbus och varje vecka under sommarmånaderna har mellan 300 och som mest 1.300 personer samlats vid banan.

Så gick företaget bakom Mittsverigebanan i konkurs i sent våras och länge såg det ut som om inte bara Onsdagsbuset skulle försvinna utan även alla andra arrangemang på banan.

Sex nya ägare

Då kom glädjande besked. En konstellation från länet bestående av sex delägare lyckades köpa banan och frågan gick nästan direkt till arrangörerna bakom onsdagsbuset:
– Vi fick en förfrågan och vi sa att vi försöker och redan första gången vi körde fick vi 830 besökande och 57 fordon ute på banan, berättar Kenneth Nilsson, en av arrangörerna för det hastigt återuppståndna arrangemanget.

Bus1 är nya namnet

Namnet Onsdagsbus var mönsterskyddat så nu körs istället Bus1 på Mittsverigebanan. Fyra onsdagar är bokade plus en avslutningshelg en lördag i september.

Vem som helst är välkommen. Det är körning på inhägnat område så reglementet är tämligen lättolkat:
– Du kan komma med ditt privata fordon, en racerbil på trailer, vi har haft ungdomar som kört och vi har sjuttioplussare som har bränt mycket gummi här under åren, säger Kenneth Nilsson.

Inga bidrag

Nu tror gänget bakom Bus1 att de nya ägarna ska ge hela banan ett lyft nästa säsong. Bus1 kommer att vara kvar men kanske kan banan även ges licens för mer seriösa tävlingar i framtiden.

Intresset från kommunen har varit svalt men det skrattar Kennet bara åt. Han vet att motorsportintresset är stort.

– Håller man på med motorsport vet man att det får man betala själv. Ingen kommer någonsin att satsa på en evenemangsarena för motorsport. VI får aldrig något som motsvarar ett visst ridhus i kommunen...

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mittsverigebanan

Mer i ämnet