Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Viktoria Jansson (M) i regionen förklarar varför de valt att lämna förhandlingarna

Moderaterna lämnar regionförhandlingarna

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen lämnade Moderaterna det eventuella samarbetet för regionstyre i Västernorrland, vilket har diskuterats med Sjvp, SD och KD den senaste tiden.

Moderaterna har tidigare gett besked om att de går i opposition, men ändå varit med i förhandlingarna om hur regionen ska styras. Nu beklagar sig partiet i ett pressmeddelande att förhandlingarna strandat, för att de vill kunna se sina väljare i ögonen och stå upp för deras politik.

– Det är viktigare för oss moderater än att sitta vid makten, säger Anna Strandh Proos, gruppledare för Moderaterna i Region Västerrnorrland, i pressmeddelandet.

Sjukvården avgörande fråga

De understryker att de gick till val på två stora frågor för att få ordning på sjukvården i länet. Att få en rejäl personalsatsning på 250 miljoner kronor och avveckla Sollefteå sjukhus.

– Samtalen har förts i en god ton där vi är överens om mycket, men tyvärr står vi moderater och framför allt Sjukvårdspartiet för långt ifrån varandra när det gäller Sollefteå sjukhus, fortsätter hon i pressmeddelandet.

Kan inte se ett samarbete

Samtidigt skriver Robert Thunfors, gruppledare för Sjukvårdspartiet, i ett pressmeddelande att de valt att avbryta förhandlingarna med Moderaterna. Han tycker att SD och KD visat stor mogenhet och vilja att ta ansvar.

– Tyvärr brister detta hos Moderaterna, skriver Robert Thunfors (Sjvp).

Socialdemokraterna får lösa upp knuten

Sjukvårdspartiet skriver även att de nu vill överlåta det till Socialdemokraterna att försöka få till ett fungerande styre.

– Vi överlåter till Socialdemokraterna att försöka åstadkomma en fungerande politisk majoritet för Region Västernorrland, säger Robert Thunfors (Sjvp).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.