Mannen gjorde flera eldhärdar inne i lägenheten efter han slagit sin flickvän medvetslös – nu döms han till livstids fängelse. Foto: Ullla Holmgren/Polisens förundersökning

Mördade sin sambo och tände eld på lägenheten – Sundsvallsbo döms till livstids fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Han slog sin sambo i huvudet med en hammare och tände eld på lägenheten – sedan tog han själv kontakt med polisen.

Nu döms Sundsvallsbon för mord och grov mordbrand till livstids fängelse.

Det var i början av sommaren som räddningstjänsten larmades till en lägenhetsbrand i stadsdelen Nacksta i Sundsvall. Väl på plats fann räddningspersonalen en livlös kvinna på golvet i lägenheten.

Kvinnans sambo, en man i 25-årsåldern som tidigare bott i Gävleborgs län, har erkänt att han slagit kvinnan i huvudet med en hammare och sedan tänt eld på lägenheten, men hävdat att han inte gjort det med uppsåt och att han mått dåligt under en längre tid. Kvinnan avled dels av av skadorna i huvudet och dels av de brandgaser hon inandats.

Mannen tog själv kontakt med polisen kort efter händelsen.

Yrkade på livstids fängelse

För en vecka hölls rättegången i Sundsvalls tingsrätt. Åklagaren yrkade på livstids fängelse för mord och grov mordbrand, medan advokaten yrkade på att det finns förmildrande omständigheter som gjorde att mannen i stället skulle få ett tidsbegränsat straff.

– Han har drabbats av en ”psykisk störning” som inneburit att han haft nedsatt förmåga att kontrollera sitt handlande, sade hon under sin slutplädering i rätten.

Tingsrätten gick dock på åklagarens linje och dömer mannen till livstids fängelse för mord och grov mordbrand.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.