Milda vintrar tros vara en av orsakerna till att mördarsnigeln, eller spansk skogsnigel som den egentligen heter, på allvar fått fäste i vårt område. Med växter söderifrån sprider sig snigeln allt längre norrut. Bäst trivs den i trädgårdar där det är fuktigt och gott om växter.
– Man kan titta efter små gråvita ägg i krukorna när man handlar växter. Sedan är det viktigt att hålla rent i trädgården och ta bort löv och bråte. Då trivs de sämre, säger Simon Hannus som är trädgårdshandlare i Njurunda.
Mördarsniglar kan fort ta över en trädgård. En enda snigel kan lägga hela 400 ägg under en sommar. Men för den som vill finns det många sätt att bli av med dem.
– Det finns lite olika strategier för att få bukt med det här problemet. Antingen kan man helt enkelt klippa itu sniglarna med en sekatör eller så kan man lägga ut barriärer av aska eller kalk i trädgården, säger Simon Hannus.
Enligt en rapport från Naturvårdsverket beräknas mördarsniglarna varje år förstöra i svenska trädgårdar för upp till 450 miljoner kronor. De sprider sig när människor transporterar jord och växter.
Snigeln som kommer från den Iberiska halvön observerades för första gången i västra Skåne 1975 och spred sig först långsamt fram tills den från mitten av 80-talet blev allt vanligare. Nu konkurrerar den med inhemska arter och i stora mängder kan den enligt Naturvårdsverket i vissa områden ha en negativ effekt på den biologiska mångfalden.
FAKTA: SÅ BEKÄMPAR DU MÖRDARSNIGLAR
- Kolla rotsystemet när du köper nya växter så du inte får med dig ägg eller snigelungar när du planterar.
- Sniglar är nattaktiva. Inspektera trädgården med ficklampa.
- Handplocka och halshugg sniglarna.
- Kombinera handplockning med olika bekämpningsmetoder som gift, fällor och barriärer.
- Vattna inte på kvällen, det gynnar sniglarna.
- Ärt- och bönväxter tycks dämpa mördarsniglarna aptit.
- Kompostera inte i öppna kärl utan i en sluten varmkompost.
Källa: Göteborgs naturhistoriska museum. (TT)