Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Skådespelarna Morgan Alling, Sussie Eriksson och regissören Markus Virta berättar om deras bästa knep för att tackla värmeböljan. Foto: Shanker Prem/SVT

Morgan Alling repeterar i Lövvik under värmeböljan: ”Står i skuggan hela tiden”

Uppdaterad
Publicerad

Slutrepetitioner av bygdespel medan högsommarvärme råder i Västernorrland och i stora delar av landet. SMHI har flaggat för de höga temperaturerna.

– Jag ställer mig i skuggan hela tiden, säger skådespelaren Morgan Alling.

I Lövvik, Höga kusten, pågår just nu slutrepetitionerna för bygdespelet ”Höga Kusten – sanningar och skrönor från sågverkens tid” där Tomas Ledin skrivit musik och sångtexter.

Samtidigt stiger i veckan temperaturen upp mot 30 grader i länet. Den extrema värmen påverkar arbetsmiljön för skådespelarna i Tomas Ledins bygdespel som har premiär senare i sommar. SVT:s reportrar träffade en del av ensemblen under de pågående slutrepetitionerna på friluftsteatern i Lövvik i Kramfors kommun.

– Jag är rödhårig, jag klarar inte av värmen, säger skådespelaren Morgan Alling.

Den 11 juli 2024 har bygdespelet världspremiär på Höga Kusten Friluftsteater i Lövvik med stora namn som Morgan Alling och Sussie Eriksson.

Hör skådespelarnas tips om hur de hanterar värmen i videon.

Lista: Topp 10 Varmaste plasterna under dagen i Sverige

1. Torpshammar: 30,4 °C

2. Krångede: 30,1 °C

3. Delsbo: 29,1 °C

4. Sveg: 28,9 °C

5. Eskilstuna: 28,7 °C

6. Kerstinbo: 28,5 °C

7. Sala: 28,4 °C

8. Börtnan: 28,3 °C

9. Gävle: 28,3 °C

10. Stockholm-Observatoriekullen: 28,3 °C

Källa: SMHI

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.