Motgång för vindkraftkritiker

Uppdaterad
Publicerad

Femton privatpersoner fick ingen framgång med sitt överklagande av de båda vindkraftparkerna Fängsjön och Storsjöhöjden i Sollefteå kommun.

Förvaltningsrätten har avvisat deras överklagande som rör bygget av 151 vindkraftverk. Privatpersonerna från Näsåker, Junsele och Ramsele anser att kommunen berett ärendet dåligt när man gav klartecken till projektet.

Bakom vindkraftparkerna står SCA och det norsk-brittiska bolaget Fred Olsen Renewables. Fängsjön och Storhöjden ligger på SCA-marker öster om Näsåker och är en vindkraftinvestering som omfattar flera miljarder kronor.

De personer som överklagat kommunens beslut till förvaltningsrätten är boende i trakten. De menar att de kommunala beredningen av ärendet varit bristfällig och att det inte tagits hänsyn till de negativa effekter som de menar att vindkraften får på levnadsvillkoren i området. Buller är en negativ faktor som lyfts fram men också vindkraftens påverkan på turism och andra näringar. De har också pekat på en rad formella brister i beslutshanteringen.

Deras invändningar avvisas på punkt efter punkt av Förvaltningsrätten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer