Det är bröderna Daniel och David Lundqvist som äger maskinen som mustar äpplen i en rasande fart. Är äpplena hårda och fina tar processen bara tio minuter ungefär. Foto: Hans Lindblom

Musta äpplen är ett måste

Uppdaterad
Publicerad

Ett äpple om dagen heter det ju. Men ett glas äppelmust om dagen i ett år då?

Vi har besökt Sundsvalls musteri där det jobbas för högtryck just nu. Mats Larsson och hans dotter var sitt äppelträd. Några säckar har han slängt i skogen men resten, två pallar ungefär, lämnar han in hos Sundsvalls Musteri.

– Det blev mycket i år så vi tog och musta i år igen. Det blir nog runt femtio liter kanske, säger han.

Snabb process

Det är bröderna Daniel och David Lundqvist som äger maskinen som mustar äpplen i en rasande fart. Är äpplena hårda och fina tar processen bara tio minuter ungefär. Man behöver inte ens tvätta äpplena innan man lämnar in dom:

– Det är absolut inget krav. Vi är rätt stolta över att vi har en tvätt även om man så klart kan skölja av dom litet innan man kommer hit, säger storebror Daniel Lundqvist.

Hållbarhet i ett år

Kunden hämtar sin färdiga must. I egna flaskor eller som här tappad på box. Pastöriseringen gör att musten håller fint – ända fram till nästa höst om man kan hejda sig vill säga.

Med tanke på den enorma mängd äpplen som varje år produceras i våra trädgårdar kan man nästan säga att det är litet av en samhällstjänst som utförs här:

– Det känns litet så ibland. Allt kan ju inte gå till äppelmos heller. Men ibland måste vi säga nej för vi hinner inte med helt enkelt. Då känns det inget bra.

Vilken must är godast då?

– Jag tycker riktigt hårda vinteräpplen är godast. Såna som fått eftermogna en månad eller så inomhus, säger Daniel.

Annars är tumregeln: Är äpplena goda så blir musten god.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.