Foto: SVT

Myggfritt än så länge i sommar

Uppdaterad
Publicerad

Det har varit en vår med lite snö och torrt i markerna. Det har gjort att det är nästan obefintligt med mygg.

Vid nedre dalälven så sitter det myggfällor och där har det gjorts mätningar av bland annat Jan O Lundström som är en av de främsta experterna i världen på myggbekämpning.

– Mängden stickmyggor i år är extremt lågt. Det är det lägsta som vi någonsin uppmätt och jag har fått rapporter från flera andra håll i landet också där folk berättar att det finns nästan inga stickmyggor alls, berättar Jan O Lundström, myggforskare. 

Det finns väldigt många familjer av myggor. Stickmyggan är en och det är honan som behöver blod efter parningen för att kunna producera mer protein till äggen. Hon kan då göra fler ägg av bättre kvalitet. Trots att det är lite myggor i dag så är inte faran över.

Regn ger mer mygg

– Eftersom det har varit torrt så är ägg av översvämningsmyggor konditionerade för att kläcka. Så skulle det nu bli ihållande regn eller väldigt mycket regn då kan det kläckas larver som utvecklas väldigt snabbt. Är det varmt väder och bra för parning så kan man få väldigt stora myggproblem, säger Jan O Lundström.

Sedan finns fjädermyggor. De sticks inte utan är mat åt fladdermöss och fåglar. När fjädermyggor parar sig så flyger de i svärmar Då är det lätt att fånga dem. Men i år har det varit mindre av dem också.

– Nu har de ju en massa ungfåglar som har lämnat boet och far omkring och försöker äta upp sig. Också vuxna ska äta upp sig för att klara flyttningen till sydligare nejder senare i höst. Får de inte tillräckligt med mat då så kommer de inte att klara sig. Alltför torrt och lite insekter innebär nog stora problem för fåglarna, menar Jan O Lundström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.