Det här brevet är av flera som dykt upp under åren. Men är det skrivet av Viola? Foto: ur polisens förundersökning

Mysteriet engagerar än i dag – efter drygt 70 år

Publicerad

Få fall är så uppmärksammade, omskrivna och föremål för så många spekulationer som gåtan Viola Widegren.

Det är nu alltså är över 70 år sedan den 17-åriga flickan försvann spårlöst sedan hon i hastigt mod lämnat föräldrahemmet i Västerbränna i Helgum väster om Sollefteå efter ett gräl med sin pappa.

Men ännu har inget ljus kunnat kastas över mysteriet.

Många olika teorier

Råkade hon ut för en olycka?  Drunknade hon i den närliggande Faxälven? Tog hon sitt liv? Rymde hon till Nordamerika där flera personer påstår sig ha sett henne? Eller föll hon offer för ett brott?

– Den fråga som i alla år har sysselsatt inte bara polisen utan i stort sett den svenska allmänheten är vad som egentligen hände den där kvällen. Man kan praktiskt taget inte utesluta någon möjlighet till det här försvinnandet, säger kriminologiprofessor Leif GW Persson i det avsnitt av SVT-programmet Veckans brott där fallet tagits upp tidigare.

Turistattraktion

1970 dödförklarades Viola Widegren. Men fortfarande engagerar och berör fallet människor över hela landet, som få andra ouppklarade försvinnanden.

Turister och andra nyfikna stannar fortfarande till vid ”Violahuset” i Västerbränna. Tidigare arrangerades bussresor till platsen, där souvenirer från Västerbränna kunde köpas.

Under en period på senare år var ”Villa Viola” ett bed and breakfast där man kunde övernatta. Numera är huset privatägt och används som fritidsboende.

Höljd i dunkel

Med jämna mellanrum uppmärksammas fallet i media, både på lokal- och riksnivå. Uppgifter och teorier kring försvinnandet vädras än i dag.

Men fortfarande, efter sju decennier, är gåtan om vad som hände 17-åriga Viola höljd i dunkel.

Fotnot: Vi har varit i kontakt med husets nuvarande ägare inför publiceringen. Vi har också varit i kontakt med Violas yngre syster som avböjt att uttala sig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Brottsplats Västernorrland

Mer i ämnet