Stort hemlighetsmakeri kring vilka orter som slåss om Northvoltfabriken

Publicerad

Efter årsskiftet ska det meddelas var Northvolts andra stora fabrik för batterier till elbilar ska placeras. Men allt sker under stort hemlighetsmakeri utan information om vilka städer som är kvar i matchen. Vinnaren kammar hem en etablering som innebär tusentals arbetstillfällen.

Kampen om Northvolts nya batterifabrik sker bakom stängd ridå och det är oklart vilka städer som fortfarande är aktuella. Samtidigt är förstapriset rena guldgruvan, 2 500 direkta arbetstillfällen, spin-off effekter i form av tusentals nya jobb och en rejäl värdestegring på bostadsmarknaden är att vänta. Sundsvall-Timrå hör till de som hoppas.

– Det skulle betyda historiskt mycket för den här regionen, säger Bodil Hansson (S), kommunalråd i Sundsvall.

Många konkurrenter

Sundsvall konkurrerar antagligen med Göteborg, där Northvolts partner Volvo har stor verksamhet, och troligen också med Skövde, Norrköping och Gävle.

Även Umeå, Borlänge och Östersund liksom finska Vasa och Gent i Belgien är orter som kan vara aktuella.

Varken Volvo eller Northvolt vill kommentera frågan men säger att det fortfarande handlar om fler orter än de som media lyft fram.

Satsade miljonbelopp

Det hela liknar ett lotteri med höga insatser. I Skellefteå, som vann kampen om Northvolts första fabrik, satsade man miljonbelopp i personalresurser för att få etableringen och byggde sedan ut infrastrukturen runt fabriksområdet för 100 miljoner – trots att Northvolt i det läget var ett helt oprövat kort. Frågan är hur mycket de kommuner som slåss om den nya etableringen lagt ner i sina kampanjer?

– Det innebär ingen ekonomisk belastning för skattebetalarna, säger Jörgen Edsvik (S), kommunalråd i Gävle kommun.

Mera om dramatiken kring urvalsprocessen i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.